Pensiile ar putea fi reduse cu 30%. Decizia se ia în Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor are, astăzi, 20 iunie 2018, la poziţia 42 pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. 

20 iun. 2018, 06:47
Pensiile ar putea fi reduse cu 30%. Decizia se ia în Camera Deputaţilor

„Pentru beneficiarii de pensii militare, aprobarea acestei legi înseamnă o reducere cu peste 30% a valorii pensiilor. 

Motiv pentru care solicităm, alături de structurile asociative ale pensionarilor militari, ca această lege să fie retrimisă la Comisiile de specialitate ale Parlamentului în vederea discutării propunerilor organizaţiilor sindicale şi ale pensionarilor militari în condiţiile unui dialog real. 

Începând cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE a eliminat de facto, printr-o ordonanţă de urgenţă, acordarea unor drepturi obţinute legal în calculul pensiei militare pentru:

– fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (legea 223/2015, art. 29 lit b), 

– contribuţia individuală suplimentară la pensie (legea 223/2015, art. 108) 

– deţinătorii Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate (legea 574/2004). 

Printr-o stratagemă juridică, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar corespunde salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei (OUG 59/2017 art. VII p.3), ceea ce a însemnat, în mod direct, eliminarea drepturilor care motivează personalul din acest sector de activitate să rămână în activitate până la vârsta maximă. 

Această măsură a determinat, înainte de 15 septembrie 2017, un val de pensionări în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Numai din sistemul penitenciar s-au pensionat 1/4 dintre angajaţi pentru a evita riscul de a pierde o serie de drepturi şi de a primi o pensie diminuată cu peste 30%. 

În mod concret, după anunţarea acestei măsuri, statul român a trimis la pensie, cu 5 – 8 ani mai devreme, câteva mii de militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din penitenciare care, în mod normal, şi-ar fi continuat activitatea. Ceea ce, în mod evident, nu înseamnă o economie pentru bugetele de pensii şi constituie o risipă imensă de potenţial uman. 

În concluzie, ne manifestăm speranţa că solicitările militarilor, poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare vor fi ascultate de către Parlament şi că discriminarea va fi eliminată, chiar dacă evoluţiile recente ne demonstrează că adoptarea în forţă şi fără o dezbatere reală a legilor devine regulă”, se arată în comunicatul remis de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.