Pensiile românilor au fost modificate! Anunţ important al şefului Casei de Pensii: „A fost adoptată OUG!”

Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a anunţat că Ordonanța de Urgență nr. 70 din 31 august 2023 a fost adoptată, astfel că vor exista foarte multe modificări importante în sistemul pensiilor publice din România, mai ales după publicarea în Monitorul Oficial.

03 sept. 2023, 20:51
Pensiile românilor au fost modificate! Anunţ important al şefului Casei de Pensii: „A fost adoptată OUG!”
Pensiile românilor au fost modificate! Anunţ important al şefului Casei de Pensii: "A fost adoptată OUG!"

Pensiile românilor au fost modificate!

„Vești bune! A fost adoptată în ședință de guvern și publicată în Monitorul Oficial, OUG 70 din 31 aug 2023 privind reglementarea unor măsuri din domeniul pensiilor publice care a avut în componență patru puncte principale:

1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale, 2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024, 3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă.

4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024., având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP, care vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor.

Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară. Reforma sistemului public de pensii este un proces ireversibil și sunt convins că se va realiza în perioada următoare”, a transmis Andrei Baciu.

Citeşte şi: Modificări majore la calcularea pensiilor în noua lege. Cum se va calcula punctul de pensie

Cea mai importantă schimbare este că vechimea în muncă poate fi cumpărată până la finalul anului 2024, deși se părea că acest lucru a fost blocat în această vară.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”, scrie avocat.net.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor. ”Vor crește cu certitudine! Venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului”

Conform legii, plata retroactivă a plății la pensii se poate face prin „încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care vor fi trecute perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale”.