Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor. ”Vor crește cu certitudine! Venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, care a avut loc la Bruxelles, că pensiile mici vor crește cu certitudine. Șeful Guvernului a ținut să precizeze că pentru acestea va exista o abordare diferențiată în funcție de venit. 

01 sept. 2023, 22:39
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor. ”Vor crește cu certitudine! Venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului”
Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor. După discuțiile pe care le-a avut cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul României a precizat că este foarte posibil ca Guvernul să vină cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului.

Citește și Marcel Ciolacu refuză vehement majorarea TVA-ului. Declarații oficiale după întânirile cu liderii europeni: „Eu am spus că nu sunt de acord”

Marcel Ciolacu, anunț de ultimă oră despre pensiile românilor

Șeful Executivului a subliniat că legea pensiilor va fi finalizată în următoarele patru luni, timp în care trebuie să rezolve inechitățile din sistem, după cum a solicitat Comisia Europeană.

„Este foarte posibil să venim cu o lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Solicitarea Comisiei este de a închide cat mai mult inechitățile din interiorul sistemului de pensii. Niciodată Comisia nu ne-a cerut să mărim pensiile celor care au avut la pensie mai mult decât în activitate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Mai mult, Marcel Ciolacu a transmis că pensiile cele mici vor fi majorate cu siguranță de la 1 ianuarie 2024.

„Pensiile mici vor crește cu certitudine. Pentru pensiile mici va exista o abordare diferențiată în funcție de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept. Este normal să ne învățăm lecția când s-au tăiat pensiile și salariile în România. Să venim cu o abordare pentru a evita un dezechilibru macro-economic”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Vineri, la încheierea vizitei sale la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a afirmat cu vehemență că nu susține creșterea cotei de TVA peste 19%. A subliniat că o astfel de măsură ar conduce inevitabil la o creștere a inflației și la o scădere a activității economice.

„M-am întâlnit cu toți liderii europeni. Am avut parte de un dialog normal și constructiv. Este evident că amvorbit foarte mult despre PNRR, despre faptul că România, fără nicio excepție, va implementa toate reformele trecute în PNRR. Am vorbit despre modificarea PNRR-ului, pentru că nu putem depune cererea de plată numărul trei fără reducerea cuprinsă în PNRR de 2,1 miliarde și despre capitolul cu RePowerYou. Ambele capitole au fost închise. Știam că urmează să avem o discuție și în ceea ce privește pensiile speciale, după decizia Curții Constituționale” din România. De aceea am venit însoțit de o echipă tehnică de la Ministerul Justiției și o echipă de la Ministerul Fonurilor Europene.

Am abordat și problema deficitului bugetar în contextul actual geostrategic și al unei crize de securitate. Fără excepție, toți liderii europeni au vrut să mulțumească românilor pentru efortul depus pentru a susține cele două state, una aflată într-un război armat, Ucraina și Republica Moldova, aflată într-un război voalat hibrid.

Aș vrea să mulțumesc tuturor liderilor europeni pentru susținerea necondiționată pentru aderarea României la Schengen.

Nu a fost o zi normală, cred că era necesară această vizită și cred că pentru prima oară am avut o viziune comună și un plan comun abordat. Unele țin de comisie, unele țin de consiliu și unele țin de Parlamentul European.

Pachetul legislativ pe care o să mi-l asum în Parlamentul României va avea cele trei paliere. Va cuprinde reforma administrativă, cu componente centrale și locale. Va cuprinde combaterea evaziunii fiscale și, de asemenea, ajustările fiscale.

Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA peste 19%. Ar duce la o creștere a inflației și la o scădere economică. Dacă s-ar fi crescut un punct procentual la TVA, inflația ar fi crescut cu 0,5%. Este prima oară, după aproape doi ani, când am reuşit să aducem inflaţia la o singură cifră şi vom continua să descreştem şi mai mult. Numai aşa putem să creştem puterea de cumpărare a românilor

România e într-un acord de deficit excesiv după ce o anumită guvernare și un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit excesiv de 9,2%.  Există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ce privește deficitul bugetar. Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere.

România e reprezentată la Consiliu de președintele României, de aceea am avut o discuție telefonică cu președintele înainte de vizită. Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2% din PIB, anul acesta România nu poate veni cu un deficit mai mare. Ne menținem ca bugetul de apărare să rămână de 2,5% din PIB.

Eu am spus că nu sunt de acord cu creșterea TVA și de acolo s-au căutat alte soluții. Nu vorbim de reduceri de noi taxe, de austeritate, vorbim de reduceri de cheltuieli din aparatul bugetar, vorbim de reducerea evaziunii fiscale și vorbim de scoaterea unor excepții din Codul fiscal.  În zona bugetară nu vorbim de scăderi de salarii. Nu poți să fii un bugetar de lux și să primești și norme de hrană și vouchere de vacanță. E posibil să venim cu o nouă lege a pensiilor până la sfârșitul anului. Solicitarea CE este de a închide inechitățile din sistemul de pensii”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu, după întrevederile pe care le-a avut cu principalii lideri europeni.

Citește și George Simion, citat la audieri de DGA într-un dosar de corupţie. „Observ diferite intimidări, acte la adresa noastră. Am crescut în sondaje, e normal”