Pensiile românilor, întârziate în ianuarie. Anunţ de ultima oră pentru pensionari

Compania Națională Poșta Română informează că, în luna ianuarie, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile, urmând a fi realizată în perioada 6 - 17 ianuarie 2022.

28 dec. 2021, 13:54
Pensiile românilor, întârziate în ianuarie. Anunţ de ultima oră pentru pensionari

Pensiile românilor vor veni cu întârziere în ianuarie 2022. Compania Națională Poșta Română a transmis că, în luna ianuarie, distribuirea pensiilor se va decala cu două zile, urmând a fi realizată în perioada 6 – 17 ianuarie 2022.

Decalarea are loc ca urmare a faptului că banii pentru drepturile sociale vor fi virați în conturile Poștei Române începând cu 4 ianuarie, din cauza vacanţei de Revelion 2022.

”Partenerii noştri de la Casa Naţională de Pensii Publice vor vira contravaloarea drepturilor de protecţie socială, în conturile Poştei Române, cu o decalare de câteva zile, ca la orice început de an. Transformarea acestora în cash şi distribuirea în genţile fiecărui factor poştal durează aproximativ trei zile”, se arată într-un comunicat al Poştei Române.

Calendarul de distribuire a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve și văduve de război, IOVR) va fi următorul:

– la domiciliu: în perioada 6 – 17 ianuarie 2022;

– la ghișeele subunităților poștale: până în data de 19 ianuarie 2022.

Citeşte şi: 2022 vine cu noutaţi pe multe planuri. Schimbări care îi vor afecta pe români din ianuarie

„Salariaţii Poştei Române vor lucra la capacitate maximă pentru a face posibilă distribuirea pensiilor într-un timp cât mai scurt, având în vedere situaţia specială în care ne aflăm în luna ianurie, ca urmare a închiderii de an din instituţiile statului. Este o situaţie excepţională şi subliniem faptul că Poşta Română îşi respectă, intotdeauna, angajamentul asumat în conformitate cu convenţia încheiată cu Casa Naţională de Pensii Publice”, a declarat Valentin Ştefan, Directorul General al Poştei Române.

Vă reamintim că punctul de pensie și pensia minimă cresc de la 1 ianuarie 2022. Valoarea punctului de pensie va ajunge de la 1.442 de lei, cât este în acest moment, la 1.586 de lei.

Pensia minimă va crește, tot de la 1 ianuarie 2022, de la 800 de lei, cât este în prezent, la 1.000 de lei.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor după ce legea bugetului a fost atacată la CCR. Ministrul Muncii a făcut anunţul

Pe de altă parte se reintroduce CASS pentru veniturile din pensii. De la 1 ianuarie, pensionarii care primesc pensii de peste 4.000 lei vor plăti contribuții de asigurări sociale de sănătate.

Mai mult, românii care obțin pensii din străinătate peste această valoare trebuie să depună, începând din 2023, declarația unică.

O noutate care îi vizează pe pensionari de la 1 ianuarie este „a 13-a pensie”. Mai exact, cei cu pensii mici vor primi un ajutor financiar de la stat, doar în luna ianuarie, astfel încât, cei mai mulți dintre ei să aibă venituri de cel puțin 2.200 de lei.

Astfel, dacă un pensionar are o pensie de 1.000 de lei, acesta va primi în ianuarie 1.200 de lei, astfel încât să ajungă la suma de 2.200 de lei.

Dacă pensia este de 1.200 de lei, pensionarul va primi 1.000 de lei. La o pensie de 1.600 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei.

„Măsura vine să îi sprijine pe cei mai nevoiași dintre părinții și bunicii noștri. Nu va exista în luna ianuarie nicio persoană care să încaseze ca venituri – cumulat pensie plus sprijin – mai puțin de 2.200 de lei. Cei cu pensie de 1.000 de lei vor încasa 1.200 de lei, astfel încât cu pensia să aibă 2.200 de lei”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.