Pensiile speciale pentru primari şi aleşii locali vor fi amânate. Ludovic Orban a făcut anunţul

Premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va amâna acordarea pensiilor speciale pentru primari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, arătând că acest lucru ar putea fi făcut prin legea bugetului de stat pe anul viitor.

29 nov. 2020, 15:15
Pensiile speciale pentru primari şi aleşii locali vor fi amânate. Ludovic Orban a făcut anunţul

Pensiile speciale pentru primari şi alţi aleşi locali vor fi amânate din nou. Premierul Ludovic Orban a declarat, într-un interviu pentru AGERPRES, că intenţionează să emită un act normativ prin care prevederea din Codul administrativ referitoare la acordarea pensiilor speciale aleşilor locali să fie din nou amânată.

„După alegeri trebuie dezbătut în Parlament acest lucru, pentru că, şi aici nu mi se pare corect, eu cred că orice om care deţine o funcţie de demnitate publică, indiferent că este parlamentar, primar, ministru trebuie să aibă un venit decent. Şi aici trebuie să ştim că au crescut şi pentru parlamentari, şi pentru miniştri, şi pentru primari, şi pentru preşedinţi de consilii judeţene au crescut indemnizaţiile. Atunci când ai o indemnizaţie decentă, rezonabilă, în care se reflectă responsabilitatea şi importanţa în societate a funcţiei respective, vei beneficia pe contributivitate de o pensie mai mare, deci nu mai este nevoie de o pensie specială”, a explicat ludovic Orban.

Preşedintele PNL a arătat că prevederea din Codul Administrativ referitoare la pensiile speciale poate fi amânată prin legea bugetului de stat, până la clarificarea legislaţiei în ansamblu.

Orban a mai spus că legea bugetului de stat pe 2021 ar putea fi adoptată până la sfârşitului anului sau în ianuarie 2021, în sesiune extraordinară a Parlamentului.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu (PSD): „Vrem să eliminăm pensiile speciale”

Pensiile speciale, greu de eliminat

Premierul Orban a mai afimat că pensiile speciale nu pot fi eliminate din ordonanţă de Guvern, aşa cum sugerează PSD, deoarece există un proiect în dezbaterea Parlamentului, iar altul se află la Curtea Constituţională a României.

„Nu poţi să adopţi o ordonanţă de urgenţă când ai o lege în dezbatere sau când o lege este supusă controlului constituţional. Asta este o aberaţie. Cine a spus aşa ceva trebuie să citească Constituţia, să citească toată cazuistica Curţii Constituţionale”, a subliniat premierul.