Pensiile sub 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Sindicaliştii Cartel Alfa cer aceeaşi măsură şi pentru salarii: „Majoritatea angajaţilor au venituri extrem de mici”

Sindicaliştii Cartel Alfa cer Guvernului Ciucă să aplice unitar măsurile de compensare a efectelor inflaţiei pentru toate categoriile de venituri, nu doar pentru pensii.

03 aug. 2022, 15:26
Pensiile sub 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Sindicaliştii Cartel Alfa cer aceeaşi măsură şi pentru salarii: „Majoritatea angajaţilor au venituri extrem de mici”

Pensiile sub 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” solicită guvernului să aplice aceeaşi măsură şi în cazul salariilor.

Pensii sub 3000 de lei ar putea fi scutite de impozit. Cartel Alfa: Nu vedem preocupare şi în cazul veniturilor din salarii

Citeşte şi Pensii 2022. Guvernul Ciucă analizează creşterea pragului de neimpozitare a pensiilor. Ce pensii ar putea creşte în perioada următoare

Ministrul Finanţelor a dezvăluit recent că se discută despre creşterea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3000 de lei. După ce au aflat de această măsură, sindicaliştii de la Cartel Alfa solicită Guvernului să se ia în calcul şi scutirea de la plata impozitelor a salariilor mici.

„Preocuparea pentru a compensa erodarea veniturilor din pensii este salutară. Este extrem de îngrijorător însă că nu vedem preocupare şi în cazul veniturilor din salarii. Majoritatea angajaţilor au venituri extrem de mici şi văd în fiecare zi cum acestea li se micşorează sub asaltul preţurilor.

În politica de ocupare, Ministrul Muncii pare absent şi nu şi-a exprimat punctul de vedere. Spre exemplu, măsura supra-taxării contractelor de muncă part timp a fost adoptată din pure raţiuni fiscale, de către ministerul finanţelor, fără o intervenţie a Ministerului Muncii care să protejeze salariaţii. Sunt, într-adevăr, nenumărate abuzuri privind utilizarea contractelor parţiale pentru o muncă care se desfăşoară în realitate 8 sau chiar 10 ore zilnic. Le-am reclamat adesea. Însă există instrumente specifice de control, pe care statul de fapt nu le utilizează.

Ministrul finanţelor afirmă că discută acum ridicarea acestui prag de neimpozitare a pensiilor cu ministerul Muncii, “care are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi date privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, coşul de consum, care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie ajutaţi.

Oare datele privind salariile extrem de mici, valoarea coşului minim, dublă faţă de salariul minim, rata sărăciei în muncă lipsesc de la Ministerul Muncii?”, au transmis sindicaliştii Cartel Alfa într-un comunicat de presă.

Confederația cere adoptarea unor măsuri sociale în sprijinul lucrătorilor, printre care actualizarea urgentă a salariului minim astfel încât să acopere creşterea de preţuri.

„Atragem atenţia că măsurile sociale propuse de guvern ignoră complet lucrătorii, tocmai cei care contribuie cel mai mult la buget!”, atrag atenţia sindicaliştii.

Citeşte şi S-a terminat cu seceta în România! Veşti uriaşe pentru agricultori! Guvernul va investi 1,5 miliarde de euro în sistemul naţional de irigaţii!