Pensionare anticipată în 2025: Cine sunt romanii care pot ieși cu 5 ani mai devreme la pensie

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.
Filip Stan
22 mart. 2025, 20:31
Pensionare anticipată în 2025: Cine sunt romanii care pot ieși cu 5 ani mai devreme la pensie
Pensii 2025. Tot ce trebuie să știe pensionarii despre adeverința de vechime în muncă.

Pensionare anticipată în 2025. Românii care doresc să se pensioneze anticipat trebuie să fie la curent cu noile reguli privind vârsta de pensionare și stagiul de cotizare. O nouă legislație intră în vigoare în 2025, permițând pensionarea cu până la cinci ani mai devreme pentru cei care îndeplinesc anumite condiții de cotizare.

Totuși, această decizie vine și cu anumite dezavantaje financiare, motiv pentru care românii trebuie să analizeze bine opțiunile înainte de a lua o hotărâre.

Odată cu aplicarea noii legislații, persoanele care au contribuit suficient la sistemul de pensii vor putea solicita pensionarea anticipată. Această schimbare oferă flexibilitate celor care doresc să se retragă din activitate mai devreme, fără a fi obligați să aștepte vârsta standard de pensionare.

Conform modificărilor recente:

– Femeile care au împlinit vârsta de 58 de ani și au un stagiu de cotizare de cel puțin 35 de ani pot opta pentru pensionarea anticipată.

– Noile reguli permit pensionarea cu până la cinci ani mai devreme pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare cu cel puțin 5 ani față de stagiul complet prevăzut de lege.

Ce vârstă trebuie să ai pentru pensionare anticipată

Din 2025, femeile care au contribuit timp de peste 35 de ani la sistemul public de pensii vor putea solicita pensionarea anticipată. Regulile vor fi aplicate progresiv, astfel încât fiecare generație să poată beneficia de această opțiune dacă îndeplinește condițiile impuse.

De exemplu, o femeie născută în martie 1967, care a lucrat peste 35 de ani, va putea solicita pensionarea în martie 2025. În anii următori, femeile născute în 1968, 1969 și ulterior vor avea această posibilitate dacă respectă aceleași criterii.

Legislația prevede clar această posibilitate:

„Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.”

– Art. 62, Legea 263/2010.

Avantajele și dezavantajele pensionării anticipate

Decizia de a ieși mai devreme la pensie poate fi atrăgătoare pentru mulți români, dar este important să se analizeze atent toate aspectele implicate.

Avantajele pensionării anticipate:

– Mai mult timp liber pentru familie, hobby-uri și călătorii.

– Reducerea stresului și a presiunii generate de locul de muncă.

– Posibilitatea de a gestiona mai bine echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Citește și: A fost stabilit calendarul plăților pentru pensionari pentru luna aprilie 2025: Pe ce dată intră pe card pensiile și ajutorul suplimentar

Dezavantajele pensionării anticipate:

– Pensia lunară va fi mai mică față de situația în care persoana ar fi așteptat vârsta standard.

– Reducerea veniturilor poate afecta nivelul de trai pe termen lung.

– Penalizarea aplicată pensiei se menține pe toată durata vieții.

Astfel, românii care se gândesc la pensionarea anticipată trebuie să fie bine informați și să analizeze avantajele și dezavantajele acestei decizii. Noile reguli oferă oportunitatea de a ieși la pensie cu până la cinci ani mai devreme, dar vin și cu un cost financiar pe termen lung.

Este recomandat ca fiecare persoană care ia în considerare această opțiune să consulte un specialist pentru a lua cea mai bună decizie privind vârsta de pensionare și stabilitatea sa financiară viitoare.

 

Pensionare anticipată în 2025, cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul

Pensie anticipată 2025: Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale fiind asigurată de instituțiile în cauză.

Cine se poate pensiona anticipat în 2025 și condiții de acordare a pensiei:

Persoanele care au realizat:

– stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV, prevăzut de lege ( anexa nr. 5 la lege);
precum şi cele care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv, cu până la 5 ani de stagiu de cotizare.

Reducerea vârstei standard de pensionare cu cel mult 5 ani, prevăzută de lege în situația acestei categorii de pensie, NU se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative.

 

Pentru deschiderea dreptului la pensia anticipată, stagiul complet de cotizare contributiv NU include:

Stagiile de cotizare contributive realizate în baza unui contract de asigurare socială, încheiat, începând cu data de:

– 1 ianuarie 2018, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice;
– 28 septembrie 2020, conform OUG nr.163/2020 ( asigurare retroactivă);
– 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.2) din Legea nr. 360/2023.
– 1 septembrie 2024, conform art. 6 alin.3) din Legea nr. 360/2023 (asigurare retroactivă).

Stagiile de cotizare realizate în sisteme neintegrate sistemului public;

Perioadele asimilate stagiului de cotizare luate în calcul la pensia anticipată în care o persoană:

– a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvenţă ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare iniţială, cu condiţia absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licenţă, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;

Pensii 2025. Câţi bani în plus va lua fiecare pensionar după indexare. TABEL după aplicarea formulei de calcul

– a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;

– a beneficiat de indemnizații de asigurări sociale acordate potrivit legii în intervalul 1 aprilie 2001-1 ianuarie 2006 (concediu pentru incapacitate temporară de muncă, și concediu pentru creşterea copilului, prestaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, indemnizaţie pentru maternitate);

– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;

Perioade necontributive avute în vedere la pensionare anticipată 2025:

– Vechimea în muncă acordată conform Decretului-Lege nr. 118 /1990 (stramutare, deportat, privat de libertate, prizonier);

–  Stagiul suplimentar la vechimea în muncă acordat conform Decretului-Lege nr. 118 /1990;

– Sporul acordat conform Decretului nr. 112/1965 (pentru țările cu climă greu de suportat);

– Perioada de șomaj realizată anterior datei de 1 aprilie 2001;

Pensii 2025. Cine sunt seniorii care primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile. Ministrul Muncii, intervenţie la Casa de Pensii pentru „mica recalculare”

– Perioada recunoscută în baza Decret Lege nr. 51/1990 privind vechimea în muncă a soţiei salariate care îşi urmează soţul trimis în misiune permanentă în străinătate;

– Sporul acordat pentru perioadele de activitate desfășurată în grupe superioare de muncă/condiții speciale de muncă/condiții deosebite de muncă;

– Perioada în care o persoană a beneficiat de venit de completare/plăți compensatorii, după data de 1 aprilie 2001- considerată condiție normal de muncă;

– Alte perioade care au constituit vechime în muncă conform altor actele normative, pentru care nu s-a datorat CAS (ex. șomaj tehnic).

Stagiul de cotizare de până la 5 ani, realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv, cuprinde:

– perioade de stagiu de cotizare contributiv;
– perioadele asimilate stagiului de cotizare;
– perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii;

Reducerea vârstei standard de pensionare prevăzută la această categorie de pensie NU se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de legea cadru sau de alte acte normative.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”