Pensionarii au ieşit din nou în stradă şi cer majorarea cu 40% a pensiilor. Florin Cîţu: Punctul de pensie va fi mai mare decât în 2020

Sute de pensionari au ieşit din nou în stradă. Ei au protestat în faţa prefecturilor din marile oraşe, nemultumiţi de faptul că Guvernul Cîţu nu va majora pensiile cu 40%, aşa cum a decis Parlamentul la propunerea PSD. Întrebat despre nemulţumirile pensionarilor, premierul Florin Cîţu a precizat că cheltuielile cu pensiile cresc in acest an cu 8 miliare de lei.

27 ian. 2021, 18:16
Pensionarii au ieşit din nou în stradă şi cer majorarea cu 40% a pensiilor. Florin Cîţu: Punctul de pensie va fi mai mare decât în 2020
Pensionarii au ieşit din nou în stradă şi cer majorarea cu 40% a pensiilor. Florin Cîţu: Punctul de pensie va fi mai mare decât în 2020

Pensionarii au iesit din nou în stradă în mai multe oraşe din România. Oamenii sunt nemulţumiţi de deciziile Guvernului şi cer majorarea pensiilor cu 40 de procente aşa cum  a decis Parlamentul.

„Nemulţumirile noastre se referă la viaţa noastră ca şi foşti lucrători care am lucrat 40 – 45 de ani şi am primit nişte pensii mici, în neconcordanţă cu viata pe care o ducem. Ni s-au promis majorarea pensiilor şi nu s-a respectat”, spune un pensionar citat de România TV.

„Toate s-au scumpit – medicamentele, lumina, alimentele. Toate sunt din ce în ce mai scumpe. Cu ce să trăim. Guvernanţii să respecte acea lege”, spune un al pensionar prezent la protest.

„Să plece de la guvernare dacă nu sunt în stare să respecte munca noastra, de 40 de ani. Noi am contruit această țară. nu am vândut-o. Ei ne-au vândut. Noi am stat în noxe, gaze, ei își spun sporuri de toxicitate pentru că stau în calculatoare”, spune un alt pensionar revoltat.

Citeşte şi: Proteste ale poliţiştilor la Ministerul de Interne. „Înghețarea este doar începutul. Ministerul Finanţelor lucrează intens la măsuri de tăieri”

Întrebat ce răspuns are pentru pensionarii care au ieşit în stradă, premierul Florin Cîţu a declarat că anul acesta punctul de pensie este mai mare ca în 2020, iar cheltuielile cu pensiile în 2021 cresc cu 8 miliarde lei.

„Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde lei. Până să începem orice altceva anul acesta, plus cheltuielile cu alocaţiile de aproape 3 miliarde lei, deci suplimentăm bugetul anul acesta cu 11 miliarde lei. Pensiile de anul acesta vor fi mai mari ca anul trecut”, a spus premierul, întrebat despre majorarea pensiilor.

Şeful Executivului a amintit despre obiectivul asumat de coaliţie şi anume modificarea legii pensiilor, precizând că pensiile ar trebuie să fie bazate pe contributivitate.

„Noi am anunţat că vom modifica legislaţia în ceea ce priveşte pensiile, pentru că sunt multe probleme acolo şi pensiile să fie bazate pe contributivitate, dar anul acesta punctul de pensie e mai mare ca în 2020”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Întrebat dacă susţine ideea lui Ludovic Orban că pensia ar trebui majorată cu rata inflaţiei plus jumătate din salariul mediu pe economie, premierul Florin Cîţu a spus: „Susţin că pensiile în 2021 sunt mai mari ca în 2020, iar cheltuielile cu pensiile au crescut cu 8 miliarde. Fără bugetare multianuală vom face în fiecare an aceste discuţii şi vedem că vom căuta iar bani în buget”.

Citeşte şi: Protest la Ministerul Finanțelor. Sindicaliştii sunt nemulțumiți de majorarea cu 41 de lei a salariului minim şi cer „pensii echitabile”