Contribuabilii care urmează să iasă la pensie îşi pot cumpăra vechime. Ce pot face cei cu stagiu incomplet de cotizare

Persoanele care urmează să iasă la pensie şi au un stagiu incomplet de cotizare îşi pot cumpăra vechime. Anunţul a fost făcut, vineri, de Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, care a dat detalii despre ordonanţa de urgenţă ce vizează modificarea legii 263/2010 privind sistemul public de pensii.

RomaniaTV.net
25 sept. 2020, 05:59
Contribuabilii care urmează să iasă la pensie îşi pot cumpăra vechime. Ce pot face cei cu stagiu incomplet de cotizare

„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, persoanele care au vârsta de pensioare şi au un stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime pentru completarea stagiului de cotizare, fie stagiul minim de cotizare, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Este un proiect foarte important în domeniul pensiilor care vine să repare o nedreptate pentru pensionarii care, din diverse motive, au stagiul de cotizare incomplet sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare”, a declarat şeful Cancelariei premierului.

Ionel Dancă a explicat că „prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Ministerul Municii, se repară această inechitate şi persoanele îndreptăţite la o pensie după îndeplinirea vârstei de pensionare pot să-şi completeze stagiul de cotizare, în limita maximă a şase ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie”.

„O persoană care în momentul de faţă nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pensionare, sau lipsesc câţiva ani de contribuţii din stagiul complet de contribuţii de 35 de ani, după adoptarea acestei OUG, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor pentru perioadele respective.

Nivelul contribuţiilor sociale care vor fi plătite va fi la nivelul salariului minim brut pe economie”, a menţionat Dancă.

Victor Ponta anunţă tăieri de pensii şi salarii: „FMI va veni aici, asta e sigur!”