Pentagonul a finanţat forţe afgane acuzate de încălcarea Drepturilor Omului

Pentagonul a finanţat forţe de securitate afgane deşi responsabili americani ştiau că membri ai acestor unităţi au încălcat drepturile omului, se arată într-un raport prezentat în iunie 2017 în Congres şi declasificat marţi.

24 ian. 2018, 13:05
Pentagonul a finanţat forţe afgane acuzate de încălcarea Drepturilor Omului

În raportul Sigar se afirmă că Pentagonul a încălcat de mai multe ori regula „Leahy Laws”, potrivit căreia nu pot fi susţinute forţe de securitate străine dacă există informaţii credibile privind încălcarea drepturilor omului.

Astfel, 12 unităţi de securitate afgane au fost implicate în încălcări ale drepturilor omului în 2013 însă au primit finanţare americană datorită unei „clauze derogatorii”, folosită şi pentru alte unităţi în 2014.

Ministerul american al Apărării şi Departamentul de Stat au „avut confirmarea că unităţi ale forţelor de securitate afgane au comis încălcări flagrante ale drepturilor omului”, se arată în raport.

Pentagonul a răspuns că autorii raportului nu au ţinut cont de „provocările pe care le-au avut de confruntat forţele americane pentru a beneficia de sprijinul forţelor de securitate afgane”, potrivit news.ro.

Citeşte şi Regimul de la Damasc neagă faptul că ar fi recurs la atacuri chimice în conflictul din Siria

La 12 iunie 2017, 2.106 de responsabili americani se ocupau de 75 de cazuri de încălcare a drepturilor omului, între care torturarea prizonierilor şi agresiuni sexuale contra copiilor.

Copiii sunt victime în Afganistan a „bacha bazi” (jocuri de băieţi), o practică pedofilă existentă în poliţie, prin care băieţi răpiţi sunt machiaţi şi îmbrăcaţi în haine de femei pentru a dansa sau a deveni sclavi sexuali.

„Amploarea agresiunilor sexuale comise de forţele de securitate afgane contra copiilor nu va fi niciodată cunoscută”, se arată în raportul Sigar.