Pentagonul a testat cu succes prima bombă mobilă hipersonică

Forţele terestre americane au efectuat joi cu succes primul test al bombei mobile hipersonice, menită să asigure Statelor Unite capacitatea de a lovi în cel mai scurt timp ţinte din orice punct al planetei, a anunţat Pentagonul.

RomaniaTV.net
17 nov. 2011, 20:13
Pentagonul a testat cu succes prima bombă mobilă hipersonică

Dispozitivul a fost lansat cu ajutorul unei rachete, de la baza din Kauai /Hawaii/, la ora 11.30 GMT, şi a zburat ‘cu o viteză hipersonică’ în straturile înalte ale atmosferei terestre, deasupra Pacificului, pentru a atinge ulterior solul în atolul Kwajalein, din insulele Marshall, se menţionează în comunicatul Pentagonului, citat de AGERPRES.

Potrivit comunităţii ştiinţifice, o viteză este considerată hipersonică dacă este mai mare de Mach 5 – de cinci ori viteza sunetului, adică peste 6000 km/h.

Kwajalein este situat la circa 4000 de km sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteză s-a deplasat bomba, care, spre deosebire de o rachetă, este manevrabilă.

Obiectivul acestui prim test este de a acumula date cu privire la zborurile hipersonice, îndeosebi în materie de ‘navigaţie, ghidaj, control şi protecţie termică’, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Pentagonului Melinda Morgan.

Proiectul, numit oficial Armă hipersonică avansată /Advanced Hypersonic Weapon, AHW/, face parte din programul armatei americane care urmăreşte să-i furnizeze acesteia mijloacele necesare pentru a lovi ţinte aflate în celălalt capăt al lumii, cu arme convenţionale, în interval de o oră de la lansare.

Într-un alt proiect din cadrul aceluiaşi program, Pentagonul a testat la 11 august un avion hipersonic, HTV-2 /Hypersonic Technology Vehicle 2/, capabil să zboare cu 27.000 km/h, dar acel test s-a soldat cu un eşec.

Potrivit Serviciului de cercetare al Congresului /CRS/, raza de acţiune a AHW este mai mică decât cea a HTV-2, dar nu sunt menţionate valori anume. CRS mai indică în schimb că Pentagonul a prevăzut să consacre în 2011 suma de 239,9 milioane de dolari programului de ‘lovituri convenţionale globale rapide’ /Conventional Prompt Global Strike/, din care 69 de milioane pentru bomba testată joi.