Pentagonul face anunţul care îl va înfuria pe Putin. Trupele Rusiei pierd oraş după oraş în Ucraina

Retragerea Rusiei din Kiev şi Cernigău este finalizată, anunţă oficiali de la Pentagon, care afirmă că greutatea războiului se mută în Donbas.

07 apr. 2022, 18:14

Război în Ucraina. Oficiali ai Departamentului Apărării al SUA au afirmat că retragerea Rusiei din regiunile Kiev şi Cernigău este finalizată, relatează BBC.

„Forţele ruse de lângă Kiev şi Cernigău şi-au încheiat retragerea din zonă pentru a se reîntări şi reechipa în Belarus şi Rusia”, a declarat jurnaliştilor un oficial de la Pentagon.

„Nu vedem forţe ruse în sau în jurul Kievului ori în sau în jurului Cernigăului”, a adăugat ulterior purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, spunând că preşedintele rus Vladimir Putin „nu şi-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele strategice”. „El a preluat controlul doar în centre cu populaţie redusă… Nu au cucerit Harkovul”.

Zelenski, anunţul aşteptat de toată lumea: Pentru cei care aleg să continue războiul este „sinucidere”
Aceasta vine la câteva zile după ce Rusia a anunţat că îşi va concentra eforturile pe regiunea Donbas din estul Ucrainei. Un înalt oficial de la Pentagon a declarat, sub anonimat, că trupele ruse s-ar putea îndrepta din nou spre Kiev în viitor şi că nu este clar dacă trupele care s-au retras se vor întoarce.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, diviziile ruseşti care se retrag din împrejurimile Kievului nu par că îşi vor „recăpăta eficienţa în luptă pentru o perioadă”.

Din cele 130 de batalioane ruseşti care au fost trimise în Ucraina, peste 80 rămân încă în ţară, a spus oficialul.

Associated Press a relatat, citând un oficial al Apărării SUA, că numărul trupelor ruseşti care se retrag se ridică la cel puţin 24.000 de oameni.

Rusia acuză Ucraina că revine asupra unor propuneri iniţiale şi tărăgănează negocierile

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat joi Ucraina că a revenit asupra unor propuneri făcute în timpul rundei de negocieri desfăşurate la sfârşitul lunii trecute la Istanbul, ceea ce potrivit Moscovei ar fi un indiciu că preşedintele Volodimir Zelenski este ”controlat” de Washington şi de aliaţii săi, care-l determină să continue luptele, acuzaţii la care Kievul a răspuns cerând Moscovei să-şi ”reducă gradul de ostilitate”.

Miercuri, ”partea ucraineană a prezentat grupului de negociatori un proiect de acord în care este evident că ea revine asupra celor mai importante dispoziţii stabilite pe 29 martie la Istanbul”, a spus Lavrov într-un mesaj video, potrivit AFP.

Soldaţi ruşi interceptaţi când vorbesc despre uciderea civililor în Ucraina. Masacrul, parte a strategiei de război a ruşilor
”În acest document ucrainenii au formulat clar că viitoarele garanţii de securitate pentru Ucraina nu se vor extinde asupra Crimeii şi Sevastopolului. În proiectul de ieri, această afirmaţie clară lipseşte”, a exemplificat ministrul rus.

Potrivit acestuia, Kievul a revenit şi asupra unei propuneri ce prevedea că Ucraina nu va desfăşura manevre militare fără acordul statelor garante.

De asemenea, în noul document Kievul cere ca preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, să negocieze direct asupra Crimeii şi Donbasului, estul separatist prorus al Ucrainei.

Kievul urmăreşte aşadar să ”lungească la nesfârşit sau chiar să facă să eşueze negocierile, respingând înţelegeri deja găsite”, crede ministrul rus de externe.

”Noi vedem în asta că regimul de la Kiev este controlat de Washington şi de aliaţii săi, care-l împing pe preşedintele Zelenski să continue luptele”, a concluzionat şeful diplomaţiei ruse.

Cu toate acestea, a adăugat el, Rusia ”continuă procesul de negociere” şi a formulat o propunere de proiect de acord, despre care nu a dat detalii.

”Dacă Moscova doreşte să arate că este pregătită pentru dialog, atunci trebuie să-şi reducă gradul de ostilitate”, a reacţionat pe Twitter după acuzaţiile lui Lavrov negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care este şi consilier al preşedintelui Zelenski.

La negocierile desfăşurate pe 29 martie la Istanbul pentru găsirea unui acord pentru a pune capăt războiului provocat de invazia declanşată de Rusia pe 24 februarie, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralităţii, să primească garanţii de securitate din partea unui grup de ţări. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Însă Ucraina a cerut Rusiei ca mai întâi să-şi retragă trupele şi abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, în timp ce Moscova insistă pentru recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk.

Între timp, Rusia şi-a retras trupele din zona capitalei Kiev şi din tot nordul Ucrainei şi negocierile continuă online, dar retragerea trupelor ruse din acele zone pare să fie o acţiune de regrupare înaintea unei intensificări a ofensivei în estul Ucrainei.


loading...