Pentagonul invadează lumea cu spioni „la vedere”

Un plan extrem de ambiţios al Pentagonului prevede ca această instituţie să îşi mărească masiv efectivele şi să trimită mii de spioni în toată lumea, dezvăluie presa americană.

RomaniaTV.net
03 dec. 2012, 14:02

Americanii au anunţat că Pentagonul vrea să trimită spioni în întreaga lume ca parte a unui plan ambiţios de mărire a efectivelor. Cei de la Pentagon vor să pună la punct un sistem la fel de mare care să rivalizeze cu CIA-ul, scrie Washington Post.

Proiectul este menit să transforme DIA (Defence Intelligence Agency într-un serviciu de spionaj care să fie aliat cu CIA şi cu unităţile militare de comando. O dată ce programul va fi încheiat, DIA va deveni un serviciu de spionaj concentrat pe ameninţări emergente, aliniat standardelor altor servicii de acest gen, ca CIA sau unităţile de comando de elită ale armatei americane, explică publicaţia americană. 

„Aceasta nu este o transformare auxiliară pentru DIA. Este o adaptare majoră pentru securitatea naţională„, a afirmat directorul DIA, general-locotenetul Michael T. Flynn, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema securităţii naţionale.

‘Astfel, în slujba DIA vor intra 1.600 de spioni în întreaga lume, care vor fi atât ataşaţi militari, cât şi ofiţeri care nu vor lucra sub acoperire, iar principalele teatre de operare vizate sunt  Africa, Coreea de Nord, Iran şi China. astfel, principalele obiective ale viitorilor spioni DIA vor fi, între altele, grupurile islamiste militante din Asia, transporturile de armament între Coreea de Nord şi Iran, precum şi modernizarea militară a Chinei.

Spre deosebire de CIA, DIA nu se va implica în operaţiuni sub acoperire pentru strângerea de informaţii, şi nici în atacuri în genul avioanelor-spion fără pilot sau în operaţiuni de sabotaj politic.