PENTAGONUL raportează: GAZUL SARIN sirian a fost NEUTRALIZAT în proporţie de 100%

Echipajul însărcinat cu distrugerea armelor chimice evacuate din Siria la bordul navei americane Cape Ray a 'neutralizat în proporţie de 100%' agenţi destinaţi producerii de gaz sarin, a anunţat marţi Pentagonul, citat de France Presse.

13 aug. 2014, 07:07

Un echipaj american a ‘neutralizat în proporţie de 100%’ gazul sarin sirian, a raportat o oficialitate a  Pentagonului. Echipajul, compus din soldaţi americani şi civili, a reuşit să neutralizeze totalitatea celor 581 de tone de astfel de elemente la bordul Cape Ray, o navă cargou americană ce navighează prin apele internaţionale din largul Mării Mediterane, a explicat colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al Ministerului american al Apărării.

Potrivit lui, echipajul a început neutralizarea a 19,8 tone de agenţi destinaţi fabricării de gaz muştar, un alt gaz extrem de toxic, ce poate fi utilizat, asemeni gazului sarin, în atacuri cu arme chimice. Distrugerea acestor agenţi prin hidroliză a început la începutul lui iulie şi ar trebui, conform Pentagonului, să se încheie la sfârşitul lunii august.

Acest proces va permite distrugerea agenţilor chimici în proporţie de peste 99% şi le va reduce toxicitatea la niveluri similare celor obişnuite în industrie. Operaţiunea este supervizată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Agenţii chimici trataţi la bordul Cape Ray vor fi după aceea predaţi unor companii de tratament specializate în eliminarea deşeurilor industriale, după cum s-a întâmplat şi cu alţi agenţi chimici sirieni trataţi la sol în clădiri specializate din Marea Britanie, Finlanda şi Statele Unite ale Americii.