Pentagonul se teme de noua armă hipersonică a Chinei. „Sfidează legile fizicii, atacă fără a fi detectată”

Pentagonul a anunțat că misterioasa armă hipersonică chineză testată în iulie este chiar mai periculoasă decât se credea inițial.

02 dec. 2021, 09:10
Pentagonul se teme de noua armă hipersonică a Chinei. „Sfidează legile fizicii, atacă fără a fi detectată”

 

Potrivit unuia dintre liderii de top ai Forțelor Spațiale SUA, arma nucleară poate rămâne pe orbită pentru o perioadă lungă de timp pentru a ataca fără a fi detectată. Afirmația a fost făcută de generalul locotenent Chance Saltzman – adjunctul-șef adjunct al operațiunilor spațiale, cibernetice și nucleare ale Space Force, care a spus că, în conformitate cu datele aflate în posesia americanilor, acest planor hipersonic, care are capacitatea aparentă de a lansa proiectile neidentificate în timp ce coboară cu viteză hipersonică spre ținta sa, sfidează legile fizicii.

Dar cel mai serios lucru de luat în seamă este – după cum subliniază The Warzone – că „poate fi ținut pe o orbită de bombardament fracționată”. „Acesta este un sistem categoric diferit, deoarece orbita fracțională este diferită de cea suborbitală”, a spus generalul la un eveniment organizat de Institutul Mitchell al USAF.

Citeşte şi Motivul pentru care Rusia s-a înarmat cu rachete hipersonice: Acesta e răspunsul Moscovei la scuturile SUA şi NATO, între care şi cel de la Deveselu

O orbită de bombardament fracționat (FOBS) înseamnă că China a realizat un vehicul hipersonic care „poate rămâne pe orbită atâta timp cât îl stabilește utilizatorul și apoi dezorbitează ca parte a planului său de zbor”. Cu alte cuvinte: China poate pune o armă nucleară în spațiu astăzi și poate lansa un atac imposibil de interceptat, fără avertisment.

Avantajul strategic al unei astfel de arme este că ea poate fi transformată într-un „satelit”, iar potenţialii inamici nu pot anticipa momentul exact în care racheta va fi lansată asupra vreunei ţinte, aşa cum se întâmplă în cazul unei rachete balistice clasice, a cărei lansare poate fi uşor observată din satelit iar traiectoria (şi ţinta vizată) poate fi calculată precis.

Citeşte şi Vladimir Putin, discurs ameninţător la o paradă navală: „Flota rusă detectează orice ţintă inamică şi îi poate da o lovitură letală”