Pentagonul se teme: „În şase luni ISIS-K ar putea avea capacitatea de a ataca SUA”

Comunitatea de informaţii americană estimează că gruparea Statul Islamic din Afganistan va avea în circa şase luni capacitatea de a ataca SUA, a declarat Congresului de la Washington un responsabil de rang înalt al Pentagonului.

26 oct. 2021, 20:18
Pentagonul se teme: „În şase luni ISIS-K ar putea avea capacitatea de a ataca SUA”

Colin Kahl, subsecretar pentru politica de apărare, a mai spus că încă nu este clar şi mai trebuie evaluat dacă talibanii, care sunt inamici ai Statului Islamic, sunt capabili să combată cu succes această grupare, denumită ISIS-Khorasan sau Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K).

Comunitatea de informaţii evaluează în prezent dacă atât ISIS-K cât şi Al Qaida au intenţia de a conduce operaţiuni externe, inclusiv împotriva SUA, dar niciuna dintre ele nu are la ora actuală capabilitatea de a o face. Am putea vedea ISIS-K obţinând această capabilitate într-un termen undeva între 6 şi 12 luni”, a indicat oficialul citat, el menţionând de asemenea că în cazul Al Qaida acest termen ar putea fi de ”un an sau doi”, scrie news24.com.

Citeşte şi Cel mai sângeros atentat din acest an. Sunt zeci de morţi şi peste 100 de răniţi. ISIS a revendicat atacul

Grupare constituită din transfugi talibani în provincia Khorasan, ISIS-K este considerată chiar mai radicală decât talibanii care au luat puterea în Afganistan pe 15 august şi se află în conflict cu aceştia.

Citeşte şi Şeful Pentagonului s-a întâlnit cu Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă. „Regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA” UPDATE

ISIS-K a fost fondată în Ianuarie 2015 și a reușit într-o perioadă scurtă de timp să își consolideze puterea în diferite regiuni din Nordul și Nord-Estul Afganistanului. Aceasta a fost fondată de membri talibani din Pakistan și Afganistan, alături de Mișcarea Islamică din Uzbekistan.