O dietă adoptată de anumite vedete, printre care se numără și Kim Kardashian, te-ar putea ajuta să scapi de kilogramele în plus, dar și să reduci riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Mai exact, este vorba despre dieta low-carb, adică săracă în carbohidrați, care nu se concentrează pe consumul unor alimente exacte, ci pe cantitatea de carbohidrați consumată într-o zi. Uneori, aceasta este însoțită de o creștere a consumului de proteine și grăsimi, iar din acest motiv, este important să ținem cont de faptul că nu există o variantă universală a dietei low-carb, aceasta putând fi adaptată în funcție de nevoile fiecăruia, astfel încât alimentele preferate să poată fi consumate în continuare.
Citește și: Dieta recomandată de un cardiolog pentru a scăpa de kilogramele în plus. Nu este nevoie să numeri caloriile
O dietă slabă în carbohidrați ne poate ajuta să scăpăm de kilogramele nedorite în anumite cazuri. Aceasta scade nivelul de insulină, un hormon ce favorizează stocarea grăsimilor și, în același timp, îmbunătățește metabolismul organismului.
Anumite studii sugerează faptul că o dietă slabă în carbohidrați poate fi benefică pentru o scădere în greutate rapidă, pe o perioadă de șase sau douăsprezece luni. Anumite persoane consideră că acest lucru ajută la slăbit pentru că creșterea aportului de proteine și grăsimi poate amplifica senzația de sațietate, pofta de mâncare fiind redusă astfel.
Totuși, există mai multe variante ale acestei diete, care pot avea rezultate diferite. Spre exemplu, Kim Kardashian a vorbit în trecut despre dieta Atkins, care se bazează pe puțini carbohidrați și pe creșterea semnificativă a aportului de proteine și grăsimi, inclusiv grăsimi nesaturate pentru unii adepți. În general, o persoană care urmează dieta Atkins începe prin a consuma mai puțin de 20 de grame de carbohidrați într-o zi în jumătate de lună. Asta, înainte de a introduce treptat mai multe nuci și legume slabe.
Odată ce ne apropiem de greutatea dorită, putem crește porția de carbohidrați până când pierderea în greutate încetinește, iar după ce ne atingem greutatea dorită, ni se permite să consumăm mai mulți carbohidrați, fără a ne îngrășa din nou.
Totuși, dacă ne dorim să ținem dieta low-carb sau Atkins, este important să discutăm mai întâi cu medicul, căci restricționarea consumului de legume și fructe ne poate face să nu ne hrănim cu suficiente vitamine.
Pe de altă parte, o dietă săracă în carbohidrați poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să își țină greutatea sub control, dar și nivelul glicemiei. Însă, există puține dovezi care să arate că această dietă ar fi eficientă pentru persoanele cu diabet de tip 1, notează Diabetes UK.