Pentru premierul turc, libertatea de exprimare NU este totuna cu libertatea de a INSULTA

Premierul turc Ahmet Davutoglu a denunțat joi publicarea de către săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo a unei noi caricaturi cu profetul Mahomed, afirmând că libertatea de exprimare nu este totuna cu "libertatea de a insulta".

15 ian. 2015, 10:31
Pentru premierul turc, libertatea de exprimare NU este totuna cu libertatea de a INSULTA

Pe prima pagină a noului număr al revistei Charlie Hebdo după atacul de la sediul publicației din Paris apare o caricatură cu profetul Mohamed ținând în mână o pancartă cu mesajul ‘Je suis Charlie’, sloganul manifestanților care au demonstrat în Franța și în străinătate pentru a condamna atacurile jihadiste în care au fost ucise 17 persoane în trei zile în capitala Franței.

„Publicarea acestei caricaturi este o gravă provocare (…) libertatea presei nu înseamnă libertatea de a insulta”, a declarat premierul Ahmet Davutoglu pentru presă la Ankara. „Noi nu putem accepta insultele la adresa Profetului”, a mai spus el.

Citeşte şi Muftiul Ierusalimului consideră noua caricatură din Charlie Hebdo drept o „insultă” la adresa musulmanilor

Davutoglu a participat duminică, alături de președintele francez Francois Hollande și alți 50 de șefi de stat și de guvern, la marșul solidarității de la Paris pentru apărarea libertății presei.

Citeşte şi ALERTĂ MAXIMĂ. Grupul Statul Islamic ameninţă: „Cu ajutorul lui Allah, vom ataca Europa – întreaga Europă”

Publicarea caricaturii profetului Mahomed pe prima pagină a săptămânalului Charlie Hebdo a provocat numeroase reacții de indignare și amenințări din partea liderilor politici și a autorităților religioase din lumea musulmană. Ziarul turc de opoziție Cumhuriyet şi mai multe site-uri din Turcia au publicat din „solidaritate” caricatura.