Pentru PRIMA OARĂ după 8 ani: REPUBLICANII preiau controlul CONGRESULUI Statelor Unite

Republicanii au preluat controlul total asupra Congresului american, luând Senatul pentru prima oară în 8 ani şi asigurându-şi majoritatea în Camera Reprezentanţilor, a anunţat marţi NBC News, după aflarea rezultatelor votului.

05 nov. 2014, 07:04

Votul de la jumătatea mandatului prezidenţial recalibrează balanţa puterii între preşedintele Barack Obama şi Congres, în ultimii doi ani de mandat ai săi, iar de acum încolo, atenţia tuturor se va îndrepta spre alegerea unui candidat care să îi succeadă la Casa Albă.

Ambele tabere speră ca viitorul candidat să fie al său, însă victoria de mareţi a republicanilor indică mai degrabă, cel puţin acum, când preşedintele democrat va depinde mai mult de Congres pentru a-şi promova politicile sale, că tabăra democrată ar putea să-şi piardă influenţa în faţa electoratului săiu.

Citeşte şi Alegeri în SUA. Americanii sunt chemaţi pentru a-şi desemna membrii noului Congres

NBC News a informat, după aflarea primelor rezultate, că republicanii au preluat în Senat locurile democraţilor din statele Arkansas, Colorado, Iowa, Montana, Carolina de Nord, Dakota de Sud şi Virginia de Vest, cu unul mai mult decât ar fi avut nevoie pentru a prelua controlul în Camera Reprezentanţilor.

Votul a avut şi alte surprize. Astfel, Elise Stefanik, o femeie de 30 de ani, a devenit marţi seara cea mai tânără femeie aleasă în Congresul Statelor Unite.

De asemenea,  Sudul american a ales primul senator de culoare de la Războiul de Secesiune încoace, Tim Scott, în vîrstă de 49 de ani.