Penurie de carburanţi la benzinăriile Mol. De luni, vor primi doar 25% din cantităţile stipulate în contract

În Ungaria, este criză de carburanţi, astfel că de luni se trece la raţionalizare. În România, Virgil Popescu anunţă reduceri de preţuri la benzină şi motorină,

17 sept. 2022, 15:13
Penurie de carburanţi la benzinăriile Mol. De luni, vor primi doar 25% din cantităţile stipulate în contract

Începând de săptămâna viitoare, luni, 19 septembrie, benzinăriile Mol vor primi doar 25 la sută din combustibilul convenit în contract.
Într-o scrisoare, Mol și-a informat partenerii că „pentru a planifica comanda de combustibil și a asigura securitatea națională a aprovizionării”, benzinăriile vor primi doar 25 la sută atât din motorină, cât și din benzină, potrivit telex.hu

Guvernul Ungariei a decis să prelungească plafonarea preţurilor la combustibili şi alimentele de bază după 1 octombrie, când urma să expire această măsură, transmite Reuters.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a anunţat sâmbătă că, tot pentru protecţia populaţiei împotriva scumpirilor, se va prelungi şi limitarea ratelor la creditele ipotecare, „cu cel puţin şase luni” faţă de termenul stabilit iniţial la sfârşitul anului.

Mol a redus şi zilele trecute alimentarea, dar doar în benzinăriile mici. Plafonarea prețurilor duce inevitabil la penurie, cererea fiind stimulată artificial, în timp ce oferta (asigurată de producători sau traderi) nu poate face față majorării cererii. Dacă mai apar și fenomene meteo adverse sau avarii, dezastrul poate fi unul total. Asta spun manualele de economie, nu și politicienii.

Cel mai recent caz este cel al Ungariei, unde șoferii nu mai pot alimenta din unele stații OMV, compania recunoscând că, din cauza închiderii rafinăriei sale de lângă Viena și a nivelului scăzut al apelor Dunării, are probleme în a asigura alimentarea stațiilor pe care le deține în statul vecin.

“Ne confruntăm cu din ce în ce mai mult probleme în alimentarea stațiilor locale”, a recunoscut OMV Hungária Kft., pentru publicația maghiară hvg.hu, după ce mai mulți șoferi au încercat fără succes să alimenteze în ultimele zile în stațiile OMV din Ungaria.

Facturi uriaşe la energie. Trucul prin care furnizorii umflă facturile, cum eviţi înşelătoria. Sfaturi de la avocat
„OMV Hungária Kft. face totul pentru a asigura alimentarea cu combustibili a propriilor stații, în ciuda dificultăților actuale. Vă cerem înțelegere în această perioadă, în care încercăm să rezolvăm actuala penurie temporară”, a precizat compania.

Potrivit companiei, OMV este singura rețea de benzinării din Ungaria care, în condiții normale, își asigură cea mai mare parte a combustibililor din Austria. Ca urmare a avariei de la cea mai mare rafinărie din regiune, Schwechat, de lângă Viena, OMV Hungária Kft., filiala maghiară a OMV, nu mai poate importa carburanți din Austria, ci doar să-i cumpere la prețul pieței, în principal de la principalul său concurent, compania de stat maghiară MOL. Pe care apoi să fie obligată să-i vândă în pierdere, la preț reglementat.

Așa se face că, deși prețul în Ungaria este reglementat, cifra de afaceri a OMV Hungária Kft. a crescut semnificativ, în urma creșterii artificiale a cererii.

Acesta este și motivul pentru care MOL nu a beneficiat în trimestrul al doilea de explozia prețurilor din România, unde vânzările de carburanți au scăzut cu aproape 15%, în urma direcționării combustibililor în principal spre piața internă sau spre celelalte piețe pe care cererea a fost stimulată artificial prin prețuri plafonate: Croația, Serbia, Slovacia și Bosnia-Herțegovina. Scăderile vânzărilor MOL din România sunt contrare tendinței înregistrate la nivelul grupului, unde acestea au crescut cu 16% în statele în care activează. În Ungaria, plafonarea prețului a alimentat artificial cererea, vânzările crescând în perioada aprilie-iunie cu nu mai puțin de 52% comparativ cu cele din același interval al anului precedent.

MOL a precizat la rândul său că nu poate crește volumul vânzărilor de carburanți către OMV Hungária Kft, anunţă profit.ro.

Atât Austria, cât și Ungaria au apelat deja în repetate rânduri la rezervele strategice de carburanți pentru a evita apariția unei penurii de benzină și, în special, motorină.

În plus, ca urmare a nivelului redus al apelor Dunării, cargourile nu pot fi încărcate decât la jumătate, ceea ce afectează importul din state terțe, inclusiv România.

Lemnele de foc, alternativa la încălzirea cu gaze. Romsilva va majora volumul de lemn oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari
Întrebat de Profit.ro dacă Petrom a exportat recent carburanți către grupul austriac, șeful diviziei Downstream Oil a companiei autohtone, Radu Căprău, a răspuns afirmativ, însă a precizat că nu motorină (România fiind importator net de diesel), ci produse semi-finite și benzină.

“Au existat fluxuri de produse semi-finite, pe care le-am exportat care colegii noștri din Schwechat (rafinăria de lângă Viena, cu o capacitate de rafinare anuală de 10 milioane tone, de 2,5 ori peste cea a Petrobrazi și care în prezent funcționează la 20% din capacitate, ca urmare a unui “incident mecanic” – n.r.) pentru că există anumite instalații care în continuare pot funcționa. Cu alte cuvinte, am exportat anumite semiproduse care au fost procesate și într-o mică parte și produse finite, în special benzină, care pentru noi reprezintă un produs pe care de obicei îl exportăm în zona Mării Negre. Nu am mai exportat benzina respectivă în Marea Neagră, ci în Austria”, a afirmat Căprău.