Lemnele de foc, alternativa la încălzirea cu gaze. Romsilva va majora volumul de lemn oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari

Romsilva a anunţat că va adopta măsuri pentru majorarea volumului de lemn pentru foc oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari. În primele opt luni din 2022, compania a livrat direct populaţiei 1,2 milioane de metri cubi lemn pentru foc.

15 sept. 2022, 10:47
Lemnele de foc, alternativa la încălzirea cu gaze. Romsilva va majora volumul de lemn oferit populaţiei, în contextul cererii foarte mari

Lemnele de foc, alternativa la încălzirea cu gaze. Din cauza creşterii semnificative a preţurilor la gaze şi energie electrică, tot mai mulţi români se gândesc să revină la încălzirea cu lemne de foc şi cărbuni pentru iarnă.

„Directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferinţe de lucru cu directorii direcţiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populaţiei, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă. De asemenea, conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piaţa lemnului pentru foc”, a transmis, miercuri, Romsilva, într-un comunicat d presă.

Citeşte şi: Românii primesc asigurări înainte de venirea iernii. Stocurile de gaze în depozite au ajuns la nivelul de 79%

Conducerea Romsilva anunţă că, având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei,  a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piaţă cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din producţia acestui an. „Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării Consiliului de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în şedinţa din 29 septembrie a.c. Menţionăm că în primele opt luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populaţiei 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, şi se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populaţiei va fi de circa două milioane de metri cubi”, a mai precizat compania.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Citeşte şi: Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2022-2023: Penurie şi scumpire masivă a lemnelor de foc

De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.