Percheziţii ale DNA la şase adrese din Bucureşti, la solicitarea Parchetului European

Procurorii DNA fac, joi, percheziţii la şase adrese din Bucureşti şi judeţul Giurgiu, într-un dosar care vizează infracţiuni asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise la achiziţii publice de materiale sanitare, făcute în timpul pandemiei de COVID-19. Unele dintre percheziţii au loc la sedii ale unor instituţii publice.

28 apr. 2022, 14:15
Percheziţii ale DNA la şase adrese din Bucureşti, la solicitarea Parchetului European

DNA a efectuat mai multe percheziţii joi în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, la solicitarea Biroului procurorului public european (EPPO, Parchetul European), în cadrul unei anchete privind presupuse fraude cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro, cu legături în Cipru, Portugalia şi Spania, indică un comunicat al EPPO, conform Agerpres.

În acest caz, se bănuieşte că beneficiarul unui proiect finanţat cu fonduri europene a obţinut ilegal suma de 3.073.646,35 euro (14.440.459,60 lei, fonduri nerambursabile), în perioada septembrie 2018 – ianuarie 2020, ca urmare a folosirii de documente false şi declaraţii inexacte.

Raed Arafat a scăpat de urmărirea penală pentru abuz în serviciu. Victorie în faţa DNA
După obţinerea incorectă a fondurilor, beneficiarul este suspectat că le-a transferat pentru a le masca originea ilicită şi a ascunde astfel frauda. Schema de fraudare are un caracter transfrontalier întrucât beneficiarul a utilizat, prin intermediari, companii cu sediile în Spania, Portugalia şi Cipru.

În urma efectuării percheziţiilor, şase persoane vor fi conduse la biroul EPPO de la Bucureşti pentru a li se prezenta acuzaţiile şi a fi audiate. În prezent, EPPO este în curs de identificare a banilor, bunurilor şi activelor care vor fi îngheţate la valoarea pagubelor.

Procurorul european delegat din România a beneficiat de sprijin din partea procurorilor europeni delegaţi din Spania, Portugalia şi Cipru, care au efectuat investigaţii în jurisdicţiile lor în cadrul mecanismului de cooperare furnizat de regulamentul EPPO.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, gata să-și dea demisia de la Sănătate, dacă SMURD va fi coordonat de către Raed Arafat, la MAI

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2020, în legătură cu achiziţii publice de materiale sanitare efectuate în timpul pandemiei de Covid 19”, a transmis, joi, DNA.