Percheziții de amploare în cazul oilor de pe nava scufundată la Midia: E DEZASTRU ecologic!

Au fost percheziții de amploare, miercuri, 20 ianuarie, în zona Smârdan din Tulcea, în cazul oilor de pe nava Queen Hind, scufundată în Portul Midia, în noiembrie 2019.

20 ian. 2021, 22:05

Percheziții de amploare în cazul oilor de pe nava scufundată la Midia. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au luat parte la acțiune.

Percheziții de amploare în cazul oilor de pe nava scufundată la Midia: E DEZASTRU ecologic!

Anchetatorii au găsit în zona aceea cadavre ale animalelor, iar bălțile din zonă erau pline de sânge și de resturi din cadavre. Totodată, există posibilitatea să fi fost depistat și antrax.

”Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a pus în aplicare, miercuri 20 ianuarie a.c., două mandate de percheziţii domiciliare, în două locaţii situate pe raza localităţii Măcin, judeţ Tulcea. În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.

Cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului (art. 98, alin. 2, lit. a din OUG 195/2005) şi regimul deşeurilor ( art. 63, alin.1,lit. b din Legea nr. 211/2011).”, se arată într-un comunicat al instituției.

O navă încărcată cu 14.600 de oi s-a răsturnat în portul Midia. Astfel, militarii au fost solicitați să intervină duminică, 24 noiembrie 2019, în jurul orei 11:51, în Portul Midia Năvodari din județul Constanța. La cheul de nord, nava Queen Hind, aflată sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi, s-a răsturnat pe o parte. La bord se aflau 22 de marinari sirieni. Un marinar a căzut îna pele reci ale mării, însă, din fericire, a fost salvat de autoritățile portuare.

Citește și: Nava Queen Hind cu peste 14.000 de oi la bord, care a eşuat în Portul Midia, a fost adusă la ţărm. A fost folosită cea mai mare macara