Doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, ridicaţi de DNA, fiind acuzaţi de evaziune şi abuz în serviciu

Doi foști manageri ai UCM Reșița, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, au fost ridicați, marți dimineață, de procurorii DNA Timișoara, în urma mai multor percheziţii, cei doi fiind acuzați de evaziune fiscală și abuz în serviciu de peste 60 de milioane de lei.

17 dec. 2013, 06:41
Doi foşti manageri ai UCM Reşiţa, ridicaţi de DNA, fiind acuzaţi de evaziune şi abuz în serviciu

Procurorii DNA – Serviciul Teritotrial Timișoara au făcut, marți dimineață, mai multe percheziţii în Reșița și Timișoara.

În urma descinderilor, cei doi foști manageri ai UCM Reșița, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, precum și alte persoane, între care o contabilă, au fost ridicați de procurori, urmând să fie duși la audieri. Chebuțiu a fost ridicat de la locuința lui Timișoara, iar Preda, de la Reșița.

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt acuzați de evaziune fiscală și stopaj la sursă în valoare de 13 milioane de lei, abuz în serviciu de peste 50 de milioane de lei, asociere în vederea săvârșirii de infracțiunii și spălare de bani.

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au fost au fost condamnați la închisoare cu executare într-un dosar de returnare de TVA, alături de un om de afaceri libanez. Potrivit DNA, în august 2010, UCM Reșița a emis o factură prin care ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA.

Potrivit anchetatorilor, factura a fost emisă pe baza unui contract conținâd obligații fictive, iar motoarele erau într-o avansată stare de degradare – nu erau funcționale și erau alcătuite din piese uzate. Procurorii anticorupție spuneau că valoarea reală a mărfii era de 50 de ori mai mică decât cea din factură. Omul de afaceri libanez a cerut restutuirea de la bugetul de stat a peste 60 de milioane de euro ca urmare a acestei afaceri.

Chebuțiu și Preda au fost condamnați în prima instanță la câte cinci ani de închisoare cu executare, iar omul de afaceri Said Baaklini la șapte ani de închisoare, decizia nefiind definitivă.