Percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe, într-un caz de evaziune fiscală de peste 1,5 milioane lei

Poliţiştii fac, miercuri dimineaţă, 13 percheziţii în Bucureşti, Ilfov, Călăraşi, Olt şi Constanţa, fiind vizaţi 13 membri ai unui grup infracţional organizat care ar fi înşelat cu peste 1,5 milioane de lei 13 firme, de la care au cumpărat bunuri cu file CEC şi bilete la ordin false.
Romania TV
06 feb. 2013, 07:50
Percheziţii în Bucureşti şi patru judeţe, într-un caz de evaziune fiscală de peste 1,5 milioane lei

Percheziţiile sunt făcute de poliţiştii bucureşteni de la investigarea fraudelor, sub coordonarea Parchetului Tribunalului Bucureşti, iar la finalul acestora suspecţii vor fi duşi la audieri.

Cei 13 membri ai grupului infracţional sunt suspectaţi că în perioada 2010 – 2012 ar fi cesionat fictiv mai multe „societăţi fantomă”, după ce le-ar fi folosit pentru a cumpăra fraudulos diverse bunuri, înşelând astfel 13 entităţi juridice cu peste 1,55 milioane de lei.

„Din datele obţinute de poliţiştii bucureşteni a rezultat că reţeaua infracţională înfiinţa firme fictive, prin intermediul cărora stabileau relaţii comerciale cu diferite societăţi de bună-credinţă. În baza acestor relaţii, membrii grupării cumpărau diverse bunuri, pentru plata cărora emiteau în fals file CEC sau bilete la ordin. Ulterior, atunci când părţile vătămate doreau să încaseze sumele de bani cuvenite, instrumentele de plată le erau refuzate de către unităţile bancare, întrucât în conturile menţionate nu existau bani”, se arată într-un comunciat de presă al Poliţiei Captialei.

Printre cele 13 firme înşelate de membrii grupului infracţional este şi Arcelor Mittal, de la care aceştia ar fi cumpărat oţel beton, au precizat surse din rândul anchetatorilor.

După ce suspecţii înşelau societăţile comerciale, pentru a nu fi identificaţi şi pentru a-şi putea continua activitatea infracţională, liderul grupării demara procedurile pentru cesionarea firmelor, contractele de cesiune fiind întocmite în fals de către unul dintre membrii reţelei infracţionale.

Produsele obţinute prin înşelarea societăţilor de bună-credinţă erau introduse în patrimoniul altor firme, cu ajutorul unor documente de provenienţă falsificate şi vândute ulterior cu respectarea prevederilor fiscale, banii astfel obţinuţi fiind investiţi în alte operaţiuni comerciale licite, membrii grupării fiind astfel suspectaţi şi de spălare de bani.

Din primele cercetări, poliţiştii bucureşteni au stabilit că fiecare membru avea un rol bine stabilit în cadrul grupului.

Astfel, liderul reţelei, Gheorghe Mihai, coordona şi îndruma activitatea celorlalţi membri ai grupării, acţionând în vederea cesionării societăţilor fictive odată ce acestea fuseseră utilizate pentru comiterea faptelor. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că Gheorghe Mihai este „de profesie avocat”.

Iulian T., un membru important al reţelei, falsifica documentele de cesionare, biletele la ordin şi filele CEC ce ar fi fost folosite la înşelarea firmelor. Acesta s-ar fi prezentat potenţialelor victime sub identităţi false, spunând că este reprezentant al societăţii fictive, stabilind relaţiile comerciale în baza cărora erau apoi cumpărate în mod fraudulos bunurile.

„Cu privire la activitatea acestui membru al grupării, poliţiştii bucureşteni au descoperit că T. Iulian ar fi încheiat şi semnat în fals mai multe contracte de vânzare-cumpărare pentru diferite mărfuri, contracte de transport, precum şi contracte de închiriere a unor sedii şi depozite”, a precizat Poliţia Capitalei.

Ceilalţi membri ai grupului erau folosiţi ca intermediari în relaţiile comerciale încheiate cu diferitele societăţi, participau la transportul şi descărcarea bunurilor provenite din înşelăciuni, falsificau facturi fiscale şi completau în fals documente şi instrumente de plată.

„Drept exemplu, menţionăm situaţia în care, în perioada 2010 – 2012, membrii grupului, la solicitarea lui M. Gheorghe, ar fi falsificat documentele contabile ale unei societăţi comerciale, cu scopul de a crea aparenţa unei societăţi comerciale solvabile, aflată în circuitul comercial, în vederea inducerii în eroare a unor eventuali parteneri comerciali”, se mai arată în comunicatul citat.

Anchetatorii au mai stabilit că după falsificarea documentelor, acestea erau depuse la organul fiscal, astfel că, societatea figura ca fiind una cu o activitate dezvoltată şi cu o cifră de afaceri foarte mare, „fapt de natură a crea imaginea unui partener comercial licit şi de încredere”.

În acest caz se fac cercetări pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi transmiterea fictivă a părţilor sociale ale unei societăţi comerciale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, a precizat Poliţia Capitalei.

Acţiunea este o continuare a unei ample investigaţii desfăşurate în 2012. La 8 mai 2012 au fost făcute 23 de percheziţii în Bucureşti şi în patru judeţe, în urma cărora Poliţia Capitalei a reuşit destructurarea unui grup infracţional coordonat tot de Gheorghe Mihai, de 34 de ani.

„În fapt, la acea dată, poliţiştii bucureşteni au stabilit în sarcina acestuia faptul că, împreună cu T. Iulian,de 27 de ani şi N. Florin de 47 de ani, prin utilizarea unor documente falsificate, ar fi obţinut mai multe credite pentru achiziţionarea de electronice şi electrocasnice, prejudiciind astfel cu peste 500.000 de lei mai multe societăţi comerciale”, a precizat Poliţia Capitalei.

În urma acţiunii din mai 2012, cei trei, împreună cu alţi zece membri ai grupării, au arestaţi preventiv şi ulterior trimişi în judecată, în baza probatoriului prezentat de poliţiştii Capitalei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cea mai bună plăcintă cu mere. Bunicile știau secretele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț oficial al Băncii Centrale Europene (BCE). Ce se întâmplă cu aceste bancnote EURO
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
ULTIMA ORA! SUA a scos România din programul Visa Waive / Decizia majoră luată de Homeland Security Department în plin scurtin electoral
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele