Percheziţii în dosarul achizițiilor de măști. Fostul director UNIFARM este audiat

Percheziţii de amploare au loc, miercuri dimineaţă în Bucureşti şi Ilfov, în dosarul achizițiilor de măști. Adrian Ionel, fostul director UNIFARM, ar fi audiat de poliţişti.

03 feb. 2021, 09:33
Percheziţii în dosarul achizițiilor de măști. Fostul director UNIFARM este audiat
Percheziţii în dosarul achizițiilor de măști. Fostul director UNIFARM este audiat

Percheziţii în dosarul achizițiilor de măști. UPDATE. Administratorul unei firme, dar şi societatea comercială condusă de acesta sunt urmăriţi penal pentru înşelăciune, fiind acuzaţi că în primăvara anului trecut au încheiat un contract prin care se obligau să livreze măşti medicale către Unifarm, însă au livrat măşti de proastă calitate, în cantitate mult mai mică decât cea contractată. Măştile, pentru care a fost emisă şi o alertă la nivel european, au ajuns la personalul medical din spitale COVID-19.

„În perioada 24.03.2020 – 10.04.2020 o persoană fizică, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a indus în eroare persoana vătămată CN UNIFARM SA cu ocazia prezentării ofertei, încheierii şi executării unui contract prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măşti medicale marca Shengguang Instrument Cp Ltd. cu o eficienţă ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziţia persoanei vătămate cu toate că în realitate suspecţii nu aveau disponibile măşti medicale, iar 1.200.000 de măşti livrate la data de 10.0.2020 erau măşti de protecţie marca Daddy Baby, ci capacitate de filtrare scăzută, cu privire la care a fost introdusă ulterior o alertă la nivel european – folosirea acestora prezint risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie”, au constatat procurorii.

Fostul director Unifarm Adrian Ionel şi Amalia Cristea, reprezentantul firmei care a furnizat măştile, sunt audiaţi.

Amalia Cristea este administratorul Ducos Trading SRL, firmă despre care Libertatea.ro relata anul trecut că a importat 1,2 milioane de măşti periculoase din China şi le-a vândut, fără licitaţie, către Unifarm, compania Ministerului Sănătăţii. Unifarm le-a distribuit către 113 spitale din ţară, însă ulterior le-a retras.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează, miercuri dimineaţă, cinci percheziții domiciliare în București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Percheziţii în dosarul achizițiilor de măști

„Se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență. În același timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane.

Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt.

La acțiune, participă polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică”, au declarat reprezentanții Poliției Române.

Potrivit unor surse citate de stiripesurse.ro,  persoana audiată de polițiști este fostul director al companiei UNIFARM, Adrian Ionel.

Citeşte şi Directorul UNIFARM a demisionat

Adrian Ionel, fostul şef UNIFARM, plasat sub control judiciar în al doilea dosar de corupţie. Acuzaţiile DNA

Adrian Ionel, fostul şef UNIFARM, a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând de vineri, 4 decembrie. Procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu deoarece ar fi încheiat ilegal cu o firmă un contract din bani publici de peste 4 milioane de lei pentru măști chirurgicale cu trei pliuri.

Adrian Ionel, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, este urmărit penal, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, arată procurorii Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției.

Procurorii DNA afirmă că există date și probe care conturează acuzaţiile pe care le lansează la adresa lui Adrian Ionel.

Citeşte şi Ludovic Orban, despre Unifarm: „Nu am avut niciun fel de informaţii că s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea”

„La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.

De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”, precizează DNA.

Firma plătită de UNIFARM nu a livrat nicio mască

La doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA, Adrian Ionel,  ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus, spun anchetatorii.

„Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans”, arată procurorii DNA.

Adrian Ionel, prejudiciu uriaş în dosarul măştilor plătite şi nelivrate
„Inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă”, precizează DNA.