Judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, audiat la DNA într-un dosar de trafic de influenţă

Procurorii DNA efectuează, miercuri, cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni contra libertăţii persoanei, comise în perioada 2014-2015. Judecătorul Dan Anton de la Curtea de Apel Iaşi, un procuror şi un avocat sunt vizaţi de anchetă. Dan Anton este acuzat că a pus aparatură de înregistrare în apartamentul fostului iubit al concubinei sale ca să îl şantajeze şi a scos ilegal din ţară copiii femeii.

21 oct. 2015, 07:10
Judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, audiat la DNA într-un dosar de trafic de influenţă

Printre cei implicaţi se numără judecătorul Dan Anton, de la Curtea de Apel Iaşi, a cărui locuinţă a fost percheziţionată miercuri, odată cu sediile mai multor societăţi comerciale. Magistratul a fost săltat de la Curtea de Apel Iaşi de mascaţi, care l-au adus la Bucureşti pentru audieri. Dan Anton este acuzat că l-a spionat pe fostul iubit al concubinei sale cu scopul de a-l şantaja şi a scos ilegal din ţară copiii femeii.

Surse judiciare susţin că Dan Anton ar fi suspectat de trafic de influență pentru rezolvarea unui dosar, procurorii efectuând percheziții și la domiciliul său. Aceleași surse susțin că în această cauză ar mai fi vizați un avocat și o procuroare.

Mai mult, surse apropiate anchetei citate de Agerpres spun că Anton le-ar fi promis unor oameni de afaceri italieni că va interveni pe lângă membri ai Guvernului Republicii Moldova și pe lângă fostul premier Vlad Filat pentru a obține autorizațiile necesare desfășurării de activități bancare.

Dan Anton și concubina sa, Marina Moglan, care are dublă cetățenie, română și moldovenească, ar fi avut în anul 2014 primele discuții cu cei doi oameni de afaceri italieni stabiliți la Botoșani, care doreau facilitarea derulării de activități financiar-bancare pe piața din Republica Moldova. Discuțiile ar fi continuat până în august 2015, când unul dintre afaceriști i-ar fi promis magistratului o sumă importantă de bani și un post de director de bancă la Chișinău pentru concubina lui.

Conform surselor judiciare, oferta a fost acceptată de Dan Anton, care s-a angajat că va interveni atât pe lângă fostul premier Filat, la momentul respectiv deputat în Parlamentul Republicii Moldova, precum și pe lângă membri ai Guvernului de la Chișinău.

Dan Anton mai este suspectat, conform acelorași surse, că ar fi promis să intervină pe lângă doi colegi de-ai săi, judecători la Curtea de Apel Iași, pentru obținerea unei soluții favorabile într-un dosar penal în care un suspect cu dublă cetățenie, română și moldovenească, fusese condamnat de instanța de fond într-un dosar de contrabandă cu țigări. În schimbul promisiunii sale, magistratul ar fi beneficiat, din partea unor apropiați ai inculpatului, de plata unor servicii hoteliere și de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Pe lângă faptele de trafic de influență, Dan Anton este suspectat și de comiterea infracțiunilor de violare a vieții private, instigare la abuz în serviciu și dare de mită, săvârșite contra intereselor fostului soț al concubinei. Printre altele, magistratul ar fi determinat un polițist de frontieră să-și încalce atribuțiile de serviciu și să-i permită Marinei Moglan să treacă din Republica Moldova în România cu cei doi copii minori, deși nu avea acordul scris al tatălui acestora.

Miercuri dimineaţă au fost efectuate percheziții domiciliare în 10 locații situate în judeţele Iaşi şi Suceava, reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.