Conturile vedetelor, sparte de hackeri. Grupul infracţional a fost anihilat

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţerii din cadrul IGPR-DCCO - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, au efectuat, vineri, mai multe percheziţii domiciliare pe raza municipiului Satu-Mare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în atacuri informatice.

24 ian. 2014, 15:30
Conturile vedetelor, sparte de hackeri. Grupul infracţional a fost anihilat

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), membrii grupării sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi spălare de bani, informează Agerpres.

Liderii grupării sunt patru tineri din Satu-Mare, care au pus la cale o afacere bănoasă, dar ilegală. Aceştia au primit peste 2.000 de comenzi din toată lumea de la soţi sau iubiţi geloşi care voiau să afle ce se ascunde în e-mail-urile partenerelor. Aşa au reuşit cei patru să acceseze căsuţele poştale ale unor vedete din România şi SUA. Printre victime se numără şi cântăreţe celebre din România. Liderii grupării cereau pentru spargerea unui cont de e-mail între 50 de euro şi 200 de euro.

Faţă de învinuiţi există suspiciunea rezonabilă că au lansat atacuri informatice şi au accesat fără drept, începând cu anul 2012, peste 2.000 de conturi de poştă electronică. Modalitatea de acţionare consta în postarea pe diferite site-uri de internet a unor anunţuri prin care, în schimbul unor sume de bani, învinuiţii îşi ofereau serviciile în sensul accesării fără drept a unor sisteme informatice sau căsuţe de corespondenţă electronică„, susţin anchetatorii.

Sursa citată precizează că, în baza solicitărilor punctuale privind adresele de poştă electronică unde clienţii erau interesaţi să obţină accesul, după accesarea neautorizată a conturilor respective, erau trimise clienţilor parolele de acces şi se primeau banii pentru „serviciul” efectuat, constând în sume cuprinse între 50 şi 200 USD.

Prin activitatea infracţională, învinuiţii au obţinut importante beneficii financiare.

Acţiunea procurorilor DIICOT s-a desfăşurat concomitent şi în cooperare cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, India şi China. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către DOS.