Percheziţii în trei judeţe într-un dosar de înşelăciune, prejudiciul estimat – peste 2 milioane de euro

Poliţişti din Alba efectuează simultan miercuri dimineaţă percheziţii la sediile a două societăţi comerciale şi locuinţele a 24 de persoane din judeţele Alba, Bihor şi Hunedoara într-un dosar de înşelăciune, în legătură cu activităţi de transport rutier de persoane, prejudiciul cauzat prin infracţiuni fiind estimat la peste 2,2 milioane de euro.

02 oct. 2013, 06:25
Percheziţii în trei judeţe într-un dosar de înşelăciune, prejudiciul estimat – peste 2 milioane de euro

Pe baza mandatelor de aducere, 17 învinuiţi vor fi conduşi în cursul zilei la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale, potrivit Agerpres.

În total sunt 18 percheziţii la locuinţele sau sediile a 24 de persoane suspectate de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fapte comise în legătură cu activităţi de transport rutier de persoane de către societăţi comerciale specializate. Cele mai multe percheziţii, 13, au loc în judeţul Alba, din care două la sediile unor firme din Baia de Arieş şi Câmpeni, care au ca principal obiect de activitate transportul public de persoane. Alte trei percheziţii au loc în Hunedoara şi două în Bihor.

În cadrul acţiunii, poliţiştii din Alba sunt sprijiniţi de către efective din cadrul IPJ Hunedoara şi Bihor, precum şi de poliţişti ai Serviciului de Operaţiuni Speciale Alba, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că reprezentanţii celor două societăţi comerciale de transport persoane din Câmpeni şi Baia de Arieş au impus angajaţilor ce deţin calitatea de conducători auto să realizeze venituri ţintă, pe fiecare rută de transport, prin obţinerea de bilete subvenţionate, chiar dacă persoanele beneficiare ale acestora nu au efectuat deplasări. 

Pentru realizarea scopului, conducătorii auto şi-au stabilit legături cu diferite persoane din localităţi situate pe rutele de transport, care, în schimbul unor sume de bani, obţineau bilete de transport subvenţionate, ce erau ulterior folosite la decontare.

Activităţile ilicite s-au desfăşurat începând cu anul 2009, pe rute de transport rutier de persoane de pe raza judeţelor Alba, Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Timiş, iar pentru sporirea veniturilor, învinuiţii au colectat şi decontat în mod fraudulos cupoane statistice ale biletelor speciale pentru călătorii gratuite, cu autobuzele, destinate veteranilor de război, pensionarilor şi persoanelor cu handicap.

Prejudiciul cauzat prin aceste activităţi infracţionale este estimat la peste 9,8 milioane de lei, adică circa 2,2 milioane de euro.

Dosarul penal este instrumentat de Serviciul de Investigare a Fraudelor al IPJ Alba.