Percheziţii la clanul Stănescu. Zeci de descinderi ale poliţiştilor, în mai multe oraşe

Zeci de percheziţii au loc la această oră în mai multe oraşe din ţară. Cele mai multe sunt în judeţul Iaşi. Procurorii DIICOT caută 35 de persoane din clanul Stănescu, acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală, pentru a le aduce la audieri, informează România TV.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 05:12
Percheziţii la clanul Stănescu. Zeci de descinderi ale poliţiştilor, în mai multe oraşe

Procurorii DIICOT fac, joi dimineaţă, 72 de percheziţii, dintre care 26 la sediile unor firme din Iaşi, Bucureşti, Bacău, Botoşani, Baia Mare, Vaslui şi Piteşti, fiind căutaţi membri ai clanului „Stănescu”, din judeţul Iaşi, acuzaţi de spălare de bani şi evaziune fiscală de peste şase milioane de lei.

În urma percheziţiilor, 35 de persoane vor fi vor fi duse la sediul DIICOT pentru audieri.

Percheziţiile vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 40 de persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Liderii gruparii au fost identificati ca fiind membri ai clanului „Stanescu”, din judeţul Iaşi.

Potrivit anchetatorilor, sub coordonarea liderilor, membrii gruparii au folosit de 26 de societăţi comerciale pentru a obţine beneficii financiare substanţiale. Aceştia au creat circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat.

„Membrii grupării au încasat astfel importante sume de bani de la adevăraţii beneficiari – societăţi comerciale care, în baza facturilor fictive de achiziţii, emise de firmele controlate de către învinuiţi, au dedus TVA şi micşorat profitul şi au virat în contul societăţilor «furnizoare» peste 10.000.000 lei”, au precizat procurorii DIICOT.

Sumele de bani erau retrase din conturi de către membrii grupării, în baza unor acte justificative false. Prejudiciul cauzat bugetului de stat de către gruparea infracţională este de peste 6.000.000 lei, reprezentand impozit pe profit şi TVA, au precizat procurorii.

Cercetările în această cauză sunt efectuate de procurori împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO laşi, Bucureşti, Bacău, Piteşti, IPJ laşi, IJPF laşi, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău şi laşi. Suportul informativ a fost asigurat de către SJIPI laşi şi DOS laşi.