Percheziţii la Federaţia Română de Ciclism şi Ministerul Sportului, într-un dosar de evaziune fiscală

Poliţişti de la Direcţia de Investigare a Fraudelor au descins, marţi dimineaţă, la Federaţia Română de Ciclism şi la Ministerul Sporturilor pentru a efectua percheziţii într-un dosar în care conducerea forului, secretarul şi contabilii, sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Aceştia au cerut fonduri de la minister pentru o competiţie ce urma să aibă loc în SUA, la care sportivii nostri nu au mai ajuns, însă. Prejudiciul se ridică la 650.000 lei, bani care au ajuns în conturile celor şapte persoane vizate de anchetă.

05 aug. 2014, 07:26
Percheziţii la Federaţia Română de Ciclism şi Ministerul Sportului, într-un dosar de evaziune fiscală

Poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor desfăşoară marţi trei percheziţii, dintre care două la locuinţele unor persoane bănuite de abuz în serviciu, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi evaziune fiscală, şi una la o instituţie, informează un comunicat de presă al IGPR.

În această cauză vor fi conduse la audieri şapte persoane.

Potrivit IGPR, în urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a reţinut că destinaţia unor sume de bani alocate unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv nu a fost respectată, acestea fiind distribuite la evenimente sportive care nu s-au mai desfăşurat, situaţie rezultată şi în urma verificării destinaţiei bugetului alocat de către ministerul de resort, pentru participarea la o competiţie sportivă în străinătate. Sumele de bani au fost decontate necorespunzător şi cheltuite în alte scopuri decât cele pentru care fuseseră alocate.

Totodată, s-a mai stabilit că două dintre persoanele bănuite cu specimen de semnătură în bancă, precum şi card aferent contului persoanei juridice de drept privat din domeniul sportiv ar fi dispus virarea unor sume de bani în interes propriu sau al altor terţi.

Prejudiciul este de aproximativ 650.000 de lei, precizează sursa citată.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor, împreună cu poliţişti ai Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul DGPMB, au efectuat pe 30 iunie verificări la sediul unei persoane juridice de drept privat din domeniul sportiv şi la alte 27 societăţi comerciale, vizând relaţiile comerciale desfăşurate între acestea.

Din anchetă au rezultat indicii că reprezentanţii structurii sportive ar fi înregistrat în contabilitate numeroase facturi fiscale provenind de la firme de tip ‘fantomă’, pentru achiziţionarea de bunuri sau servicii. Operaţiunile comerciale se presupune că erau fictive, în scopul însuşirii în interes personal a banilor.

De asemenea, există suspiciuni că importante sume de bani alocate de administraţia publică centrală pentru participarea la diverse evenimente sportive sau acordarea de premii ar fi fost cheltuite în alte scopuri, fiind virate către conturile proprii ale persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul structurii sportive, se mai arată în comunicat.