Percheziţii la Guvernul Republicii Moldova: Procurorii anticorupţie au reţinut patru persoane

Procurorii anticorupţie de la Chişinău au reţinut luni patru persoane în urma percheziţiilor efectuate la Guvern şi la sediile ministerelor Justiţiei şi Educaţiei, în cadrul unor dosare de corupţie şi trafic de influenţă, a anunţat Centrul Naţional Anticorupţie, relatează site-ul Radio Chişinău.

22 aug. 2017, 07:09
Percheziţii la Guvernul Republicii Moldova: Procurorii anticorupţie au reţinut patru persoane

Procurorii anticorupţie de la Chişinău au reţinut patru persoane în urma percheziţiilor de la Guvern. Suspecţii, o angajată a Ministerului Educaţiei şi trei intermediari, sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Aceste persoane ar fi pretins şi primit bani pentru urgentarea perfectării diplomelor de studii din Republica Moldova, precum şi din străinătate, pentru confirmarea autenticităţii şi pentru apostilarea acestora.

Ancheta procurorilor anticorupţie vizează un grup de persoane care ar fi acţionat în complicitate, din care fac parte funcţionari ai Ministerelor Justiţiei, Educaţiei, Culturii şi Cercetării, notari publici şi reprezentanţi ai unor birouri de traduceri, potrivit Mediafax.

Potrivit rechizitoriului, intermediarii, care activau sub paravanul unor birouri de traduceri, racolau persoane ce aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care, legal durează până la 30 de zile. Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.

Citeşte şi Procurorii moldoveni fac percheziţii în clădirea Guvernului. Dosare de corupţie şi trafic de influenţă

Procurorii anticorupţie au efectuat 17 percheziţii la domiciliile şi birourile celor vizaţi, de unde au ridicat procuri pe numele unor terţe persoane, telefoane şi alte documente. Acţiuni de urmărire penală au avut loc în două birouri ale Ministerului Educaţiei, în birourile a doi angajaţi ai Ministerului Justiţiei, la doi notari publici şi la un birou de traduceri din Chişinău.

Ultimele percheziţii anticorupţie la Guvern au avut loc la finele lunii aprilie, când a fost reţinut ministrul Transporturilor de atunci, Iurie Chirinciuc.