Percheziţii la suspecţi de terorism, în Craiova. Gruparea a cumpărat ilegal arme militare letale

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri, şase percheziţii în municipiul Craiova, la membrii unei grupări, printre care şi cetăţeni libanezi, suspectaţi de terorism. Aceştia sunt acuzaţi că ar fi cumpărat ilegal arme militare letale destinate unor facţiuni militare din Liban, Palestina şi Siria.

10 apr. 2013, 07:20
Percheziţii la suspecţi de terorism, în Craiova. Gruparea a cumpărat ilegal arme militare letale

Membrii grupării infracţionale, formate din cetăţeni români şi libanezi, sunt cercetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova pentru tentativă de acte de terorism, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, precum şi trafic de migranţi.

Procurorii au făcut miercuri şase percheziţii domiciliare în municipiul Craiova, la locuinţele membrilor grupării şi la sediul unei societăţi comerciale controlate de către aceştia, pentru identificarea mijloacelor de probă.

„În fapt, se reţine că Hussein Kassem Ghzayel, 34 de ani, cetăţean libanez, a efectuat demersuri în vederea  procurării ilegale a mai multor arme militare letale (pistoale mitralieră, aruncătoare, etc.) şi alte echipamente militare, în scopul comercializării acestora către diferite facţiuni militare/paramilitare din Liban, Palestina şi Siria”, se arată într-un comunicat DIICOT.

De asemenea, membrii grupării mai sunt acuzaţi că au racolat şi transportat pe teritoriul României cetăţeni de origine libaneză, sub pretextul efectuării de studii universitare, în scopul transportării ulterioare a acestora, în mod ilegal, pe teritoriul Germaniei.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  B.C.C.O. Craiova şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul  IPJ Dolj – SPIR. Suportul informativ a fost asigurat de către SRI Dolj.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SRI, Sorin Sava, citat de Agerpres, persoanele acuzate de terorism au fost monitorizate din octombrie 2012 până în aprilie 2013: „Este vorba despre un caz monitorizat de SRI din octombrie 2012 şi până în aprilie 2013 în vederea destructurării unui grup infracţional coordonat de un cetăţean libanez care viza achiziţionarea de armament, muniţie precum şi derularea de activităţi circumscrise migraţiei ilegale. Armamentul şi muniţia sunt listate în categoria produselor care sunt supuse destinaţiei, iar acestea ar fi urmat să fie livrate unei entităţi externe ce nu ar fi avut certificat de utilizator final. Acţiunea este una conexă terorismului. Persoanele acţionau în favoarea unor grupuri de cetăţeni din zone cunoscute cu grad ridicat de risc terorist. SRI, prin acţiunea pe care a avut-o încă de anul trecut a încercat stoparea acestui trafic de armament”.