Performanță extraordinară. Elevii români s-au impus la un concurs organizat de NASA

O echipă de elevi din România a primul un premiu important la un concurs internațional organizat de National Space Society în colaborare cu NASA.

24 iun. 2022, 21:07
Performanță extraordinară. Elevii români s-au impus la un concurs organizat de NASA

Tinerii au făcut un proiect care presupune o navă capabilă să găzduiască 10.000 de oameni în spațiu, în care ar avea condiții la fel ca pe Pământ.

Ce au construit elevii români participanți la concursul organizat de NASA

Vlad Panduru este elev în clasa a XI-a Liceul Teoretic „Ion Ghica”, din oraşul dâmboviţean Răcari. Alături de alți opt copii, de data aceasta din București, Constanţa şi Brăila a câştigat premiului „Honorable Mention” la NSS Space Settlement Contest, un concurs internaţional organizat de National Space Society în colaborare cu NASA.

Pentru a construi nava, cei nouă elevi au muncit 4 luni. Ei au calculat plasarea ei în orbită și au găsit soluții pentru a asigura nevoile de bază ale potenţialilor locuitori.

Citește și: Perle BAC 2022. Ce au putut scrie elevii la proba de la Română: „Trahanache e făcut din cocă moale, Caţavencu turuie ca o moară stricată”

Mai mult decât atât, adolecenții au creat sisteme de recirculare a resurselor utilizate și de reciclare a deşeurilor produse precum şi un sistem economic şi de guvernare eficient.

Energia folosită este produsă cu ajutorul panourilor solare. Proiectul ar avea un cost de aproximativ 1 trilion de dolari.

Vlad Panduru nu a vrut să se laude cu participarea la concursul NASA

Elevul din Răcari a ținut secretă participarea la competiție, chiar și după ce a obținut premiul. Directoarea liceului a aflat, din greșeală, despre performanța sa și a insistat să îl facă un exemplu pentru ceilalți elevi.

Primele locuri la acest concurs au fost ocupate tot de echipe româneşti, urmate de echipe din India. În total au participat peste 3.000 de tineri din toată lumea.

Citește și: Tot mai mulţi elevi români pleacă la studii în străinătate după Bacalaureat. Directoarea Colegiului I.L. Caragiale: „80% vor pleca în străinătate. Foarte puţini se vor mai întoarce în ţară”

Pentru a putea participa la concursul din Statele Unite, elevii au fost ajutaţi de părinţii lor, care au căutat sponsori, dar și de autoritățile locale, scrie Antena3.