Tot mai mulţi elevi români pleacă la studii în străinătate după Bacalaureat. Directoarea Colegiului I.L. Caragiale: „80% vor pleca în străinătate. Foarte puţini se vor mai întoarce în ţară”

Situația sistemului de învățământ din România este tot mai dramatica. Tot mai multi elevi buni aleg sa plece la studii în străinătate. Spre exemplu, 80% dintre absolventii colegiului IL Caragiale din Capitala pleacă în străinatate la studii.

20 iun. 2022, 13:33
Tot mai mulţi elevi români pleacă la studii în străinătate după Bacalaureat. Directoarea Colegiului I.L. Caragiale: „80% vor pleca în străinătate. Foarte puţini se vor mai întoarce în ţară”

Absolvenţii de la clasa a XII-a susţin zilele aceastea examenul de Bacalaureat. După acest examen, foarte mulţi tineri din cei care îşi vor continua studiile vor pleca să studieze în străinătate. Numărul celor care pleacă din ţară la studii este mai mare de la un an la altul.

Citeşte şi: Bacalaureat 2022 edu.ro: Subiecte română Bacalaureat 2022. Text la prima vedere din Nicolae Iorga. Diferenţa pe profile a fost dată de subiectul a III-lea

De exemplu, la Colegiul I.L. Caragiale din Bucureşti nu mai puțin de 80 la sută dintre absolvenții clasei a XII-a din acest an au cerut recomandări de la conducerea instituției de învățământ pentru a pleca la studii în afara țării după Bacalaureat, spune directoarea colegiului, Andreia Bodea. Este un procent record, spune profesoara.

„Este anul în care eu am semnat cele mai multe – și recunosc că mă întristez de fiecare dată, rău de tot – cele mai multe recomandări pentru plecat în străinătate. Nu mi s-a întâmplat ca într-un procent de 80 la sută să plece (în străinătate -n.n. ) de la Caragiale. 80 la sută vor să plece și vor pleca. (Este rău?) Nu e rău. Au posibilitatea să studieze în străinătate, nu e rău în sine. Este îngrijorător pentru  mine, ca director de școală, că ei nu simt că e nevoie de ei în această țară. Unii dintre ei sunt extraordinar de capabili. Eu mai întreb, o să întreb din ce în ce mai rar: «Dar de ce plecați?» . «Nu e nevoie de mine aici»”, a spus Andreia Bodea, la Digi 24.

Îngrijorător este şi faptul că după finalizarea studiilor în străinătate, foarte puțini tineri se întorc în România.

Profesoara a precizat că a avut şi cazuri de elevi care au plecat din ţară înainte de Bacalaureat şi a dat exemplu unei eleve care s-a mutat cu familia în altă ţară.

„Ieri a fost o doamnă care a venit și a retras fetița, un copil foarte bun. Pleacă definitiv în Spania, cu soț și cu ambele fete. Fata plângea, că ei i-a plăcut la Caragiale. Nu mi-am permis să întreb, este o decizie mult prea personală. Mi-a părut foarte rău… cu un creion am tras așa o linie și am scris – retras. Un copil care a muncit ca să intre la Caragiale (…) și care ia decizia, la 16 ani, să plece”, a povestit directoarea Colegiului I.L. Caragiale.

Citeşte şi: Bacalaureat 2022. Cum se rezolvau subiectele de la Română. Profesor: „Au fost subiecte de nivel mediu, care nu lasă prea mult loc pentru originalitate”

 

INS: Ȋn anul şcolar 2021-2022, în sistemul naţional de educaţie erau 3.495.800 elevi şi studenţi, în creştere cu 1.200 faţă de anul precedent

Populaţia şcolară din sistemul naţional de educaţie a fost, în anul şcolar/universitar 2021-2022, 3.495.800 elevi şi studenţi, în creştere cu 1.200 comparativ cu anul şcolar/universitar precedent. Numărul absolvenţilor din anul şcolar/universitar 2020-2021 a fost 476.600 elevi şi studenţi, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul şcolar / universitar precedent, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata abandonului a înregistrat în anul şcolar 2020/2021 următoarele valori: 1,7% în învăţământul liceal şi profesional, 1,3% în învăţământul primar, respectiv 1% în învăţământul gimnazial.

Raportul mediu dintre populaţia şcolară şi numărul cadrelor didactice a fost 15 elevi/studenţi la un cadru didactic.