Pericol de atac nuclear: Coreea de Nord rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a anunţat vineri că va rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că va întrerupe telefonul roşu dintre cele două ţări, la câteva ore după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat noi sancţiuni împotriva Phenianului.

RomaniaTV.net
08 mart. 2013, 07:21
Pericol de atac nuclear: Coreea de Nord rupe acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud

Coreea de Nord „abrogă toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud”, a declarat „Comitetul pentru reunificare paşnică din Coreea”, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA, citată de Mediafax.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat în 1991. Acesta stipula ca cele două ţări să îşi rezolve pe cale paşnică diferendele şi să evite confruntările militare accidentale.

Coreea de Nord „notifică, de asemenea, Sudul că va întrerupe imediat telefonul roşu dintre Nord şi Sud„, înfiinţat în 1971. Phenianul a ameninţat în numeroase rânduri cu întreruperea comunicaţiilor intercoreene şi a pus în aplicare ameninţarea de două ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificării.

Phenianul a ameninţat că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt războiului Coreei din 1953, ameninţând cu spectrul unui „război termonuclear” şi avertizând Statele Unite că se expun unui „atac nuclear preventiv”.

Regimul nord-coreean face de obicei anunţuri agresive la adresa Coreei de Sud şi a Statelor Unite, dar acesta şi-a intensificat retorica belicoasă în ultimele zile, în apropierea votului de la ONU şi a manevrelor militare comune între Washington şi Seul.


loading...
Partenerii noștri