Pericol de fraudă: alegătorii de pe liste electorale, mai mulţi decât cei recenzaţi

Diferenţe mari între numărul cetăţenilor de pe listele de alegători şi cel evidenţiat la ultimul recensământ. În Gorj şi Arad, aceste diferenţe sunt de câteva zeci de mii de persoane. Unii politicieni şi ONG-uri susţin că această situaţie poate fi folosită pentru fraudarea alegerilor din iunie.

RomaniaTV.net
24 apr. 2012, 08:17
Pericol de fraudă: alegătorii de pe liste electorale, mai mulţi decât cei recenzaţi

În Târgu Jiu, electoratul de pe listele permanente, actualizate la zi, este mai mare cu peste 3.000 de persoane decât cel recenzat în toamnă. Diferenţa o reprezintă persoanele care ar fi plecate din ţară. În Târgu Jiu sunt aşteptate la urne peste 81.000 de persoane şi nu 78.000, cum au raportat cei de la Direcţia Judeţeana de Statistică.

Situaţie similară şi la Arad. Aici, diferenţa dintre numărul votanţilor de pe listele permanente şi numărul de cetăţeni cu drept de vot raportat dupa recensământ este de aproape 30.000. Edilii se plâng că datele eronate de la recensământ le va afecta şi posibilitatea de a câştiga proiecte cu fonduri europene bazându-se pe numărul oficial de locuitori.

O posibilă explicaţie ar fi că recensământul nu a dus la recenzarea tuturor persoanelor. „Recenzorii care s-au deplasat la locuinţele persoanelor au avut locuinţe la care nu a răspuns nimeni”, spune Florica Grec, directorul de la statistică din Arad.

30.000 de alegători dintr-o populaţie de aproximativ 200.000 de oameni ar însemna o marjă de modificare a votului de aproximativ 10%.