Pericol iminent de noi atacuri jihadiste în Franţa

Franța este 'clar vizată' de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care ar putea desfășura "o campanie teroristă caracterizată prin amplasarea de dispozitive explozive acolo unde sunt mari adunări de oameni", a declarat șeful Direcției Generale pentru Securitatea Internă (DGSI), Patrick Calvar.

RomaniaTV.net
19 mai 2016, 12:40
Pericol iminent de noi atacuri jihadiste în Franţa

„Știm că Daech (acronimul arab al SI — n.r.) planifică noi atacuri (…) și că Franța este clar vizată”, a explicat Patrick Calvar, audiat la 10 mai de către Comisia de apărare națională și pentru forțele armate din Adunarea Națională, transcrierea fiind făcută publică miercuri.

„Daech se află într-o situație care o va face să încerce să atace cât mai repede și cât mai puternic posibil: organizația se confruntă cu dificultăți militare pe teren și, prin urmare, va dori să creeze diversiuni și să se răzbune pentru atacurile coaliției” internaționale, a spus el.

„Dacă atentatele din luna noiembrie au fost comise de kamikaze și de persoane înarmate cu kalașnikov (…), acum riscăm să ne confruntăm cu o nouă formă de atac: o campanie teroristă caracterizată prin amplasarea de dispozitive explozive în locuri unde sunt mari adunări de oameni, acest tip de acțiune urmând a fi multiplicat pentru a crea un climat de panică”, a afirmat el, cu o lună înainte de începerea Campionatului European de Fotbal din Franța.

Astfel, Franța este „în prezent, clar, țara aflată sub cea mai mare amenințare”, atât din partea Statului Islamic, cât și a Al-Qaida, care „vrea să își recâștige faima”, sau a diverse organizații subordonate acesteia din Maghreb sau din Peninsula Arabă.

Se observă „o stagnare a plecărilor” spre Siria și Irak, din cauza „bombardamentelor, care au un efect de descurajare” și, de asemenea, „există mai multe intenții de revenire pe teritoriul nostru, dar care sunt împiedicate de politica Daech, care îi consideră pe respectivii drept trădători ce trebuie executați imediat”, a mai spus Patrick Calvar.

El a atras atenția că alte „filiere ar putea apărea”, spre Libia în special.

Patrick Calvar a subliniat de asemenea că Europa este „în mare pericol” în fața „extremismelor care se dezvoltă peste tot”.