Pericolul ascuns din interiorul casei. Avertismentul experţilor: riscuri mai mari decât ne imaginăm, ne poate ucide!

Un studiu global realizat de compania Dyson a dezvăluit un adevăr alarmant: aerul din interiorul locuințelor noastre poate fi mai toxic decât cel din exterior. Produsele de uz casnic obișnuite, precum lumânările parfumate și produsele de curățare, reprezintă surse majore de poluare, potențial dăunătoare sănătății noastre.

16 mart. 2024, 09:33
Pericolul ascuns din interiorul casei. Avertismentul experţilor: riscuri mai mari decât ne imaginăm, ne poate ucide!
Pericolul ascuns din interiorul casei. Avertismentul experţilor: riscuri mai mari decât ne imaginăm, ne poate ucide!

Pericolul ascuns din interiorul casei. Conform cercetărilor, lumânările parfumate și produsele de curățare sunt printre cei mai periculoși poluanți găsiți în locuințele noastre, care ne pot pune în pericol sănătatea și chiar pot duce la boli grave, precum afecțiuni cardiace și demență. Un alt aspect surprinzător dezvăluit de studiu este că nivelurile de poluare din interiorul caselor britanice au fost mai ridicate decât cele din aerul exterior în 11 luni din 2022. Aceste constatări au fost obținute în urma colectării datelor de la peste 2,5 milioane de purificatoare de aer Dyson din întreaga lume, în cadrul primului studiu Global Connected Air Quality, scrie Daily Mail.

Citeşte şi: Pericolul ascuns în bucătăriile noastre! Cum ne poate afecta plasticul. Adina Alberts: „Dacă faceți asta se eliberează în mâncare substanțe toxice potențial cancerigene”

Poluanții principali identificați au fost particulele de PM2,5 și compușii organici volatili (COV). PM2,5 sunt particule de dimensiuni foarte mici, care, inhalate, pot provoca boli grave, inclusiv afecțiuni cardiace și demență. Acestea provin în principal din arderea lemnului și a cărbunelui. Pe de altă parte, COV-urile sunt gaze poluante emise de produsele de uz casnic și deodorante, precum și de produsele chimice utilizate în mobilier și alte materiale. Datele au arătat că luna cu cea mai mare poluare interioară în casele din Marea Britanie a fost martie, cu vârful de poluare între orele 19:00 și 22:00.

Citeşte şi: Un bărbat s-a stins din viață după ce a luat vitamina D. Pericolele ascunse în suplimentele alimentare

Hugh Montgomery, profesor de medicină intensivă la University College London, a subliniat importanța descoperirilor, adăugând că acestea oferă o perspectivă valoroasă asupra nivelurilor reale de poluare din locuințe și pot ajuta la înțelegerea și combaterea acestor fenomene. Studiul a mai relevat că, în multe țări, nivelul de PM2,5 în interior a depășit constant nivelul din aerul exterior. Această problemă ridică preocupări serioase legate de sănătatea populației, mai ales că cercetările recente sugerează că poluarea aerului din interior poate afecta negativ funcțiile cognitive și performanțele școlare ale copiilor.