Pericolul din conserve și dozele de suc. De ce e musai să spălăm aceste recipiente înainte de a le deschide

Conservele și dozele de suc vin cu un pericol neștiut. Trebuie să ștergem bine capacul dacă nu vrem să luăm contact reziduuri de urină sau fecale de la animale sau insecte.

07 mart. 2022, 09:38
Pericolul din conserve și dozele de suc. De ce e musai să spălăm aceste recipiente înainte de a le deschide

Pericolul din conserve și dozele de suc. De la distribuitor la raft, conservele și dozele de suc fac cale destul de lungă. Pe drum se pot lovi de contaminarea șovolanilor sau insectelor și pot atrage ca un magnet microbi și mult praf.

Pericolul din conserve și dozele de suc. De ce e musai să spălăm aceste recipiente înainte de a le deschide

Urina animală poate fi o sursă de transmitere a mai multe boli, una dintre cele mai grave fiind leptospiroza (n.r. afecțiune bacteriană) cauzată de o bacterie care se găsește în urina șoarecilor sau șobolanilor. Aceasta se transmite prin contact direct cu bacteriile, iar simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare și stare generală de rău.

Capacele conservelor ar putea conține urme de insecte precum muște, păianjeni sau gândaci. Dacă nu cureți capacul, ai putea să nu le observi cu ochiul liber și să riști să cadă în mâncare și să contamineze tot preparatul. În plus, unele insecte, cum ar fi muștele, sunt transmițătoare a peste 60 de boli, inclusiv tifoida, holera și poliomielita. Probabil că nu ți le dorești în mâncarea ta. Așa că, de acum încolo, ai mare grijă să speli conserva înainte de a o deschide. Orice obicei nou se poate forma dacă ai voință și îți dorești să ai grijă de sănătatea ta.

Citește și: Pune bulion pe un burete și freacă toate colțurile chiuvetei. Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină! Rezultatul e uimitor!
Conservele sunt produse alimentare din materie primă vegetală sau animală obținute prin conservare, închise ermetic în borcane de sticlă sau în cutii de tablă. Există conserve de legume, de carne, de pește și combinate. Conservele pot fi naturale sau preparate prin metode culinare. Primele se produc dintr-o materie primă unitară (carne sau pește în suc propriu, mazăre verde etc) și servesc, de obicei, drept semifabricate culinare. Cele preparate prin metode culinare se gătesc folosind mai multe feluri de materie primă și sunt consumate fără prelucrare suplimentară (pește în sos, pateu etc.).

Citește și: Amestecă o linguriță de bicarbonat cu ouă! Trucul pe care trebuie să îl știe orice gospodină pentru cea mai bună omletă!