Controverse cu privire la sucurile îndulcite şi riscul de cancer uterin

Băuturile răcoritoare îndulcite, fie carbogazoase, fie necarbogazoase, sunt deja asociate riscului de obezitate, de cel al apariţiei diabetului şi al afecţiunilor cardio-vasculare, dar mai nou oamenii de ştiinţă au descoperit că ele pot creşte şi riscul de a dezvolta cancer uterin.

RomaniaTV.net
26 nov. 2013, 06:39
Controverse cu privire la sucurile îndulcite şi riscul de cancer uterin

Cu cat inainteaza in varsta, cu atat femeile sunt mai predispuse sa dezvolte cancer endometrial, endometrul fiind acea mucoasa care captuseste practic intreaga parte interioara a uterului. Riscul creste si mai mult daca exista si consum de bauturi racoritoare indulcite. Si tineti cont! Orice bautura racoritoare, chiar si „light” sau cu eticheta „zero sugar”, contine o forma de indulcitor! Deci riscul vizeaza orice forma de bautura racoritoare.

Oamenii de stiinta au descoperit recent ca riscul de a dezvolta cancer endometrial creste semnificativ la femeile care beau bauturi racoritoare indulcite.

Continuarea pe Lyla.ro.

 

Ce spune Asociatia Nationala pentru Bauturi Racoritoare

Studiul pubicat în Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention nu demonstrează o legătură de cauzalitate între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și cancerul uterin.

Conform Clinicii Mayo din Statele Unite ale Americii, cel mai mare grup medical integrat nonprofit din lume, factorii de risc comuni pentru cancerul uterin sunt schimbările hormonale la femei, vârsta, obezitatea terapia, hormonală pentru cancerul de sân și condiții genetice moștenite. Băuturile îndulcite cu zahăr nu se numără printre factorii de risc.

Concluziile acestui studiu sunt în conflict cu rezultatele mai multor studii publicate care nu au arătat nici o asociere între consumul de zahăr și risc crescut de îmbolnăvire de cancer uterin. Mai mult decât atât, studiul a măsurat doar comportamentul alimentar la un anumit moment în timp, la începutul studiului, dar trage concluzii cu privire la rezultate legate de sănătate 12 ani mai târziu, fără a mai evalua comportamentul alimentar la acel moment.