Permisele auto ar putea deveni istorie. Șoferii vor conduce cu un simplu cod QR, începând din 2030

Permisele auto ar putea să nu mai fie folosite peste numai câțiva ani, dar asta nu înseamnă că șoferii vor putea circula fără acte.

28 mart. 2023, 08:45
Permisele auto ar putea deveni istorie. Șoferii vor conduce cu un simplu cod QR, începând din 2030
Permisele auto ar putea fi înlocuite cu un cod QR, din 2030

O propunere venită de la Bruxelles arată că permisele auto ar putea deveni doar o chestiune de domeniul trecutului.Totuși, asta nu înseamnă că șoferii nu vor mai avea nevoie de acte atunci când se urcă la volan.

Începând cu anul 2030, permisele auto fizice ar putea să nu mai existe dacă propunerea se concretizează. Acestea se vor transmorfa în coduri QR care pot fi verificate și recunoscute pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Pentru moment, propunerea din partea Comisiei Europene este în discuție. Aceasta are și scopul de a crește gradul de siguranță pe drumurile publice.

Citește și: Veste bună pentru șoferi! Poşta Română le va livra acasă permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare

„Acest permis va fi utilizat, cel puțin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulți cetățeni care probabil nu au anumite abilități digitale”, a explicat Mariu Petrache, comisar șef la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Inițiativa CE este la nivel de proiect și mai poate suferi o serie de modificări până să devină lege.

Șoferii par să fie încântați de această propunere. După ce va fi reglementată întreaga procedură, statele memenre ale UE vor trebui să își pună la punct infrastructura digitală.

Citește și: Avertisment pentru toți șoferii! Conducătorii auto riscă amenzi uriașe dacă nu reînnoiesc permisele la timp

„Vor fi folosite bazele de date existente și se va dezvolta sistemul de utilizare și de verificare a permiselor de cinducere și de către autoritățile de aplicare a legii”, a mai spus Marius Petrache, potrivit stiri.tvr.ro.

În primele două luni ale acestui an, în Româna s-au eliberat peste 236.000 de permise de conduecere, cele mai multe în București, Bihor și Cluj. Cele mai puține în Tulcea, Covasna și Călărași.