PERSEIDE 2014. La noapte avem PLOAIE de meteoriţi. SPECTACOLUL de pe cer e LIVE VIDEO AICI

În perioada 11 - 13 august avem stele căzătoare, adică Perseidele. Dacă nu vor fi nori vom putea vedea, cu ochiul liber, dar în zone mai puțin luminate, până la 100 de stele căzătoare pe oră. Momentul de vârf al fenomenului coincide şi cu ultima noapte în care va putea fi observat, adică cea de marţi spre miercuri.

RomaniaTV.net
12 aug. 2014, 12:27

În noaptea de 12 spre 13 august vom avea parte de un nou fenomen astronomic spectaculos. Perseidele, o ploaie de meteoriţi anuală, vor atinge punctul maxim, care se va înregistra în România în intervalul orar 3.00 – 4.00. Vizibilitatea ar trebui să fie foarte bună, în ciuda luminii foarte puternice a lunii. În momentul de vârf ar trebui să fie observaţi 30-40 de meteoriţi pe oră.

Fenomenul poate fi urmărit LIVE VIDEO mai jos:

 

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, însă este cel mai faimos.

Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 milimetru diametru ce arde în atmosfera Pămţntului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor, explică Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Particulele de praf din această perioadă a anului vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

În general, cea mai buna perioadă de observare  a meteroilor este după miezul nopții până dimineața, ne mai spune Observatorul Astronomic. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte, dar puteţi să îi obsevaţi şi de la marginea orașelor mari.

Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august după ora 22, până în 11 dimineața, ora României. În aceasta perioadă se vor observa cei mai mulți meteori. Potrivit NASA, în România maximul va fi în intervalul orar 3.00 – 4.00.

Cum se observă?

Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Dacă doriți ca observațiile voastre să fie utile oamenilor de știință este nevoie ca la fiecare meteor observat să notați: ora, minutul secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz vă invităm să luați legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca veți vedea stelele și Calea Lactee. Uneori o dâra luminoasa, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. În vechime parea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă, de fapt ați observat o particulă foarte mică, sub 1 mm diametru, ce a intrat în atmosfera Pământului și la frecarea cu aerul a făcut ca acesta să emită lumină (ionizare)FOTO: www.astro-urseanu.ro