Persoane condamnate la moarte în Egipt, după atentate ale SI ce a vizat biserici creştine

Şaptesprezece persoane au fost condamnate la moarte joi, de către un tribunal militar, cu privire la atentatele vizând biserici în 2016 şi 2017 revendicate de Statul Islamic (SI), soldate în total cu 74 de morţi, au declarat surse judiciare şi în domeniul securităţii egiptene.

11 oct. 2018, 20:02
Persoane condamnate la moarte în Egipt, după atentate ale SI ce a vizat biserici creştine

Alte 19 persoane au fost condamnate la închisoare pe viaţă, iar alte 10 la pedepse cuprinse între zece şi 15 ani de încarcerare în acest dosar cu privire la atentate comise la Cairo, în decembrie 2016, şi la Tanta şi Alexandria (nord), în aprilie 2017.

Aceşti 46 de acuzaţi au fst găsiţi vinovaţi de uciderea a 74 de persoane şi de tentativă de ucidere a altor 152, prezente la faţa locului la momentul atentatelor respective, au precizat sursele citate.

Au fost abandonate procedurile vizând două persoane, decedate în cursul acestora.

La 11 decembrie 2016, un atentat sinucigaş vizând Biserica coptă Sf. Petru şi Sf. Pavel de la Cairo s-a soldat cu 29 de morţi. La 9 aprilie 2017, în plină sărbătoare a duminicii Floriilor, kamikaze din cadrul SI au luat ca ţinte două biserici situate în nordul Egiptului, la Tanta şi la Alexandria, omorând 45 de oameni.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a instaurat atunci starea de urgenţă, prelungită în mai multe rânduri.

Copţii reprezintă cea mai importantă comunitate creştină din Egipt, estimată la 10% din populaţia ţării. Ei se plâng de discriminări şi sunt victime ale unor atacuri regulate din partea unor extremişti.

Începând din 2016, SI a ucis în atentate peste 100 de creştini. După ce armata l-a destituit pe preşedintele islamist Mohamed Morsi în 2013, autorităţile se confruntă cu mai multe grupări extremiste, mai ales în nordul Sinai (est) – teatrul unei insurecţii SI.