Persoanele care au avut COVID nu mai sunt scutite de carantină la revenirea în ţară. Mai multe ţări incluse pe lista ROŞIE

Autorităţile române au schimbat regulile pentru cei care intră în ţară. De vineri seara a fost introdusă lista roşie a statelor cu risc epidemiologic. Cei care vin din aceste zone nu stau în carantină dacă sunt vaccinaţi şi prezintă dovada imunizării anti-COVID. Cei care vin din zona galbenă şi prezintă un test negativ PCR scapă, de asedemenea, de carantină.

15 mai 2021, 09:15
Persoanele care au avut COVID nu mai sunt scutite de carantină la revenirea în ţară. Mai multe ţări incluse pe lista ROŞIE
Persoanele care au avut COVID nu mai sunt scutite de carantină la revenirea în ţară. Mai multe ţări incluse pe lista ROŞIE

Persoanele care au avut în trecut COVID nu mai sunt scutite de carantină dacă revin în țară din țări plasate de România pe lista galbenă sau roșie.

Autoritățile au aprobat o nouă clasificare a țărilor cu risc epidemiologic, în funcție de incidența cazurilor de COVID din ultimele 14 zile. A fost introdusă astfel zona roşie, pe lângă cea galbenă. Cei care intră în România din țările aflate în zonele galbenă și roșie stau 14 zile în carantină, cu excepția celor vaccinați. De asemenea, cei care vin din statele aflate pe lista din zona galbenă scapă de carantină dacă prezintă un test COVID negativ.

Citeşte şi: Relaxarea restricțiilor, valabilă de ASTĂZI. Florin Cîțu: „Fără mască în aer liber”. Care sunt excepțiile

Pentru a scăpa de carantină, persoanele care vin în România trebuie să prezinte dovada administrării celor două doze de vaccin anti-COVID şi că au trecut cel puţin 10 zile de la data administrării rapelului. Dovada administrării vaccinului, inclusiv data administrării dozei/celei de a doua doze se face prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara ţării.

„Nu mai e valabil aspectul că dacă am fost bolnav prezint hârtie că am fost bolnav. O să observaţi că am scos această posibilitate şi sunt două posibilităţi: vaccin sau test”, a precizat secretarul de stat în MAI, şeful DSU Raed Arafat.

Citeşte şi: Românii au liber la concerte şi spectacole. Ce condiţii trebuie respectate. Anunţul făcut de autorităţile din România

De asemenea, se menţin excepţii de carantinare pentru mai multe categorii de angajați sau oficiali.

Până acum, românii care reveneau în ţară şi prezentau documente care atestau că au trecut prin boală erau scutiţi de carantină.

Lista State Cu Risc Epidemiologic Ridicat 14.05.2021