Persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID cu anticorpi sau plasmă trebuie să își AMÂNE vaccinarea

Ministerul Sănătății prin intermediul campaniei de informare ”Pastila de informare” susține că persoanele care au primir tratament pentru COVID cu anticorpi monocloni sau plasmă convalescentă trebuie să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade.

17 feb. 2021, 16:38
Persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID cu anticorpi sau plasmă trebuie să își AMÂNE vaccinarea

Persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID cu anticorpi sau plasmă trebuie să își AMÂNE vaccinarea.  Persoanele care au avut coronavirus se pot vaccina, însă doar dacă au trecut 90 de zile de când au primit tratament pentru COVID cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă.

Ministerul Sănătății a explicat că reinfectarea cu COVID este posibilă, cu toate că este extrem de rară. Din această cauză vaccinarea este recomandată și persoanelor care au trecut deja prin boală. Persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID cu anticorpi sau plasmă trebuie să își AMÂNE vaccinarea, deaorece aceste tratamente pot reduce eficacitatea vaccinului.

Citește și: Alte 300 de milioane de doze de vaccin de la Moderna vor fi livrate în Europa. Livrările celor de la Pfizer sunt cu 30% sub plan

”Mă pot vaccina dacă am făcut deja COVID-19? Da, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au avut COVID-19.
Chiar dacă extrem de rară, reinfectarea cu SARS-CoV-2 este posibilă. Din cauza riscurilor crescute pe care le prezintă COVID-19, vaccinarea este recomandată și persoanelor care au trecut deja prin boală. Imunitatea dobândită în urma bolii variază de la o persoană la alta. Este foarte rar ca o persoană care s-a infectat cu SARS-CoV-2 să se reinfecteze în primele 90 de zile. Așadar, persoanele care au avut COVID-19 pot opta să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade de timp.

Este recomandat ca persoanele care au primit în ultimele 90 de zile tratament pentru COVID-19 cu anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă să își amâne vaccinarea până după trecerea acestei perioade, din cauză că tratamentele menționate pot reduce eficacitatea vaccinului” , a transmis Ministerul Sănătății prin campania de informare ”Pastila de Informare”.

Câţi români au făcut COVID după ce s-au vaccinat cu prima doză

Aproximativ 3.500 de români care s-au imunizat împotriva coronavirusului s-au infectat ulterior vaccinării cu prima doză. Medicul Valeriu Gheorghiţă spune că acesta este un număr foarte mic raportat la numărul total de persoane vaccinate – aproape 700.000.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr Valeriu Gheorghiţă, a declarat că peste 3.500 de români care au făcut cel puţin prima doză de vaccin au dezvoltat infecţia. Acesta spune, însă, că numărul de infectaţi este foarte mic raportat la numărul total de vaccinaţi.