Persoanele care s-au vindecat de covid si suferă de aceste boli dezvoltă mai mulţi anticorpi STUDIU

Potrivit unui studiu din Austria, persoanele care s-au vindecat de covid însă suferă de anumite afecţiuni, precum cele respiratorii, gastrice sau cardiace, dezvoltă mai mulţi anticorpi.

01 dec. 2021, 18:24
Persoanele care s-au vindecat de covid si suferă de aceste boli dezvoltă mai mulţi anticorpi STUDIU

Persoanele care s-au vindecat de covid si suferă de aceste boli dezvoltă mai mulţi anticorpi. Este vorba despre persoanele care sufereau de boli cardiace, gastrice sau respiratorii.

Persoanele care s-au vindecat de covid si suferă de aceste boli dezvoltă mai mulţi anticorpi

Potrivit unui studiu publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), cantitatea de anticorpi generată de cei care au trecut prin COVID-19 a crescut când au avut şi alte patologii, precum probleme respiratorii, digestive sau cardiace.

Citeşte şi Un virusolog din Italia critică România pentru rata mică de vaccinare: „Care este alternativa la vaccinare, să nu faci nimic? Dacă da, zboară în România!”

La studiu au participat 326 de persoane care între februarie 2020 şi ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar nu au avut nevoie de spitalizare. Oamenii de ştiinţă au analizat nivelul de anticorpi dezvoltat de aceste persoane.

Pe lângă faptul că nivelul de anticorpi se menţine stabil timp de opt luni, studiul a mai arătat că cei care aveau patologii prealabile au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi şi un grad mai mare de protecţie, notează Universitatea de Medicina din Graz într-un comunicat.

„Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, sistemului nervos şi presiunii arteriale al avut un nivel mai ridicat de anticorpi” decât cei care nu sufereau de boli preexistente, semnalează Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului.

Oamenii de ştiinţă au mai constatat că cei declaraţi pozitivi şi care au prezentat cel puţin un simptom important de COVID-19 precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului şi a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei care au avut forme asimptomatice, potrivit Agerpres. 

Studiul semnalează că două treimi dintre participanţi au avut simptome şi după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) şi pierderea mirosului (19,9 %).

Citeşte şi Directorul Pfizer/BioNTech afirmă că vaccinul este eficient împotriva efectelor severe ale tulpinei Omicron