Persoanele fizice ar putea să-şi plătească taxele şi impozitele cu cardul

Contribuabilii, persoane fizice, își vor putea plăti cu cardul bancar taxele și impozitele administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, fără comision, având în vedere că Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

25 sept. 2014, 15:21
Persoanele fizice ar putea să-şi plătească taxele şi impozitele cu cardul

„Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar și va presta acest serviciu pentru toate instituțiile publice, astfel încât toți contribuabilii persoane fizice care dețin carduri aparținând unui sistem de plată ce va accepta autorizarea (Mastercard, VISA sau altele) să-și poată achita printr-un punct unic toate impozitele și taxele administrate de către ANAF, primării și alte instituții”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor transmis, joi, AGERPRES.

Citeşte şi Ce impozite şi taxe trebuie să plăteşti dacă obţii venituri din chirii

Implementarea acestui sistem nu va genera costuri nici pentru contribuabili și nici pentru instituțiile publice care vor încasa venituri bugetare întrucât se utilizează sistemul actual de decontare utilizat în relația cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat.

„Proiectul pe care îl propunem astăzi spre dezbatere face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri promovate în scopul îmbunătățirii conformării voluntare prin modernizarea și facilitarea modalităților de plată a obligațiilor fiscale, fără costuri suplimentare pentru contribuabili. Autorizarea Trezoreriei Statului ca acceptator de plată cu cardul bancar este încă o măsură prin care administrația își adaptează serviciile, venind în întâmpinarea contribuabilului”, a afirmat ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Însă, potrivit proiectului de ordonanță de urgență, Trezoreria Statului va accepta conectarea la un sistem de plată numai dacă acesta va cumula simultan o serie de condiții, printre care și limitarea comisionului la 0,3% din valoarea tranzacției, fără a fi acceptate alte costuri suplimentare. „Acest comision este corelat cu Proiectul de Regulament privind comisioanele interbancare pentru operațiunile de plată utilizând cardul care prevede plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacții la 0,2% din valoarea tranzacției pentru cardurile de debit și 0,3% pentru cele de credit”, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi ANAF a lansat „Spaţiul virtual privat”, platforma ONLINE prin care poţi afla date despre SITUAŢIA ta FISCALĂ

În prezent, potrivit comunicatului, comisioanele interbancare reprezentând plățile realizate între băncile acceptante și băncile emitente pentru tranzacțiile cu cardul sunt de aproximativ 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacțiile ATM, și 1% (standard), 1,5 % (e-commerce) și 0,7% (petrol) pentru tranzacțiile POS. Aceste comisioane, în cazul sumelor achitate către comercianți, sunt recuperate de către băncile acceptante de la beneficiarii sumelor.

Cheltuielile privind implementarea, dezvoltarea și mentenanța aplicațiilor pentru serviciile de acceptare de plăți electronice cu cardul, dar și cheltuielile privind prestarea serviciilor de procesare, decontare, comunicații și alte servicii sau resurse necesare activității de acceptare de plăți electronice cu cardul se suportă din bugetul de stat sau, după caz, din bugetul Trezoreriei Statului, se precizează în proiectul de act normativ.

Potrivit acestuia, noul sistem de plată necesită o perioadă de implementare estimată între 6 și 12 luni.

Citeşte şi Şoferii îşi pot plăti amenzile de circulaţie cu telefonului mobil. Cum se face