Persoanele fizice şi juridice care incendiază vegetaţie uscată pot primi amenzi de la 3.000 la 50.000 de lei

Persoanele fizice care incendiază mirişti şi vegetaţie uscată fără acordul autorităţilor competente pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, în timp ce în cazul persoanelor juridice sumele pot ajunge până la 50.000 de lei, avertizează Garda Naţională de Mediu (GNM) pe propria pagină de Facebook.

19 oct. 2018, 06:42
Persoanele fizice şi juridice care incendiază vegetaţie uscată pot primi amenzi de la 3.000 la 50.000 de lei

„Întrucât, în ultima perioadă, s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor şi a vegetaţiei uscate, care au generat pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, Garda Naţională de Mediu face un apel către cetăţeni să nu dea foc miriştilor, deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului. De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenţionăm pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii”, menţionează sursa citată.

Potrivit GNM, legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de către persoane fizice sau juridice fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz de neconformare, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoane juridice.

„Precizăm că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine de la autorităţile competente următoarele documente: accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi permis de lucru cu focul de la primărie. Obţinerea acestui permis se face numai după ce proprietarul terenului a primit acceptul din partea APM. Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (ISUJ) şi la Comisariatul Judeţean al GNM şi va fi informat Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii”, subliniază instituţia.

În acest context, Garda Naţională de Mediu solicită sprijinul administraţiilor publice locale şi al tuturor cetăţenilor „de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de mirişti şi vegetaţie uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului”.

Recent, un bărbat de 71 de ani, din comuna Bărăşti, judeţul Olt, a fost găsit decedat pe un câmp din localitate, unde pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. Bărbatul prezenta arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului şi a fost găsit în zona în care se manifesta incendiul de vegetaţie uscată.

Bărbatul decedat ar fi declanşat incendiul pe respectivul teren pentru a-l curăţa de vegetaţia uscată.

De asemenea, marţi, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetaţie uscată, izbucnite la intervale de timp apropiate, în mai multe localităţi din judeţul Vâlcea. Din informaţiile furnizate de ISU Vâlcea, s-a intervenit pentru lichidarea flăcărilor în satul Orleşti, pe o stradă din municipiul Drăgăşani, unde ardea vegetaţie uscată pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe un teren situat la graniţa dintre localităţile Şirineasa şi Băbeni, respectiv la Bujoreni, unde un teren cu iarbă şi frunze uscate, aflat în apropierea Drumului Naţional 7 a fost mistuit de flăcări