Persoanele reprogramate vor fi vaccinate cu Moderna. Care sunt diferențele dintre BioNTech Pfizer și Moderna

Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului
Filip Stan
27 ian. 2021, 19:59
Persoanele reprogramate vor fi vaccinate cu Moderna. Care sunt diferențele dintre BioNTech Pfizer și Moderna

Persoanele reprogramate vor fi imunizate cu vaccinul Moderna. Pentru informarea opiniei publice și în vederea bunei gestionări și desfășurări a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Grupul de comunicare al CNCAV a făcut următoarele precizări legate de persoanele reprogramate:
Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.
Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).
Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

În ceea ce privește persoanele reprogramate din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.

Toate persoanele reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă.
Precizăm că pentru persoanele reprogramate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare. Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost.
CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată.
Vă asigurăm că CNCAV și toate instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea campaniei de vaccinare depun cu toată responsabilitatea eforturi pentru ca fiecare persoană programată să beneficieze de vaccin.

Experţi ai OMS confirmă că dozele vaccinului Moderna pot fi administrate la 6 săptămâni

Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au confirmat că dozele vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna pot fi administrate la un interval de până la şase săptămâni, informează AFP.

OMS a sprijinit precaut întârzierea administrării celei de-a doua doze din vaccinul Moderna, în anumite situaţii, la fel cum a făcut pentru serul Pfizer/ BioNTech.

Ambele vaccinuri necesită administrare de două doze la interval de trei până la patru săptămâni, dar unele ţări se confruntă cu lipsuri de stoc au anunţat că vor întârzia administrarea celei de-a doua doze, astfel ca mai mulţi oameni să poată beneficia de prima.

Vaccinul Moderna, RETRAS dintr-un centru din California. ALERTĂ din cauza efectelor secundare

Alejandro Cravioto, şeful Grupului de Experţi pentru Consiliere Strategică din cadrul OMS, a avertizat într-o video-conferinţă că „dovezile pe care le avem nu merg mai departe” de întreruperea de şase săptămâni.

Care sunt diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea a publicat un document în care explică diferențee dintre cele două variante de vaccin disponibile. Acestea sunt foarte asemănătoare, existând însă diferențe în ceea ce privește condițiile de păstrare la temperaturi scăzute.

În acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul.

Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARNul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?
Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%. Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina?
Vârsta: Vaccinul Comirnaty (Pfizer) este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

Sarcina și alăptarea: Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea. Conform EMA, nu sunt raportate riscuri în legătură cu alăptarea.

În ambele situații se recomandă consultarea prealabilă a medicului pentru a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.

Câte doze trebuie făcute?
Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty (Pfizer) rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Citește și Medic: Ambele doze de vaccin trebuie făcute cu ser de la același producător. În momentul vaccinării se păstrează și doza de rapel

Profilul de siguranță
Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Cum se distribuie?
Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției).

Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty (Pfizer) trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty (Pfizer) este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty (Pfizer) conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze.

Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

În concluzie, din punct de vedere al siguranței și eficacității cele două vaccinuri sunt similare, diferențele fiind importante mai degrabă pentru organizarea logistică (stocare, transport, administrare etc.)

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…